„ЛУКойл“ се оказа пълен господар на складовете за бензин

„ЛУКойл“ има пълен монопол върху данъчните складове за горива. Това става ясно от справка на Министерството на финансите, предоставена на „Нова република“. Отговорът за собствеността на данъчните складове бе даден, след като Върховният административен съд постанови, че това не е търговска тайна и задължи министъра на финансите да разкрие информацията.

Данните за собствеността са към 2015 г. Според тях общият капацитет на данъчните складове за дизел е 881 878 959 литра. От тях 719 400 000 литра, или 82%, са притежание на две компании – „ЛУКойл Нефтохим“ и „ЛУКойл България“. При бензина ситуацията е още по-драстична. При общ капацитет на данъчните складове от 398 036 000 литра, 366 милиона от тях са собственост отново на „ЛУКойл Нефтохим“ и „ЛУКойл България“. Това прави концентрация на 92% от собствеността. Минимални количества в данъчни складове държат още 35 фирми.

Парадоксът е, че на фона на непрекъснатото говорене за монопол при горивата и върху складовете, „ЛУКойл“ в последните години е увеличил дела си. Секторният анализ на КЗК от 2011 г. сочи, че тогава двете компании са притежавали около 80% от данъчните и акцизни складове.

„Данните красноречиво показват монопол и това обяснява защо българските граждани надплащат между стотици милиони до 1 милиард лева годишно за горива“, коментира вчера Трайчо Трайков, говорител на „Нова република“ и бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на Бойко Борисов. Информацията кой държи данъчните складове за горива стана известна дни след като Комисията за защита на конкуренцията реши да прекрати производството за картел на пазара на горива на дребно в страната. Сега от „Нова република“ призовават антимонополната комисия да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение при данъчните складове.

От дясната формация са притеснени от досегашните действия на КЗК. Затова те ще сезират чрез своя евродепутат Светослав Малинов Европейската комисия и нейната дирекция „Конкуренция“. „Искаме Еврокомисията да провери дали не е нарушена конкуренцията в България на пазара на горива и да предприеме съответни мерки“, заяви Мартин Димитров. „Европейският антимонополен орган вече показа, че може да постигне резултати в процедурата срещу „Газпром“, докато КЗК показа, че не е способна да се справи с картела, който е видим за всички“, допълни Трайчо Трайков. През 2015 г. Европейската комисия официално обвини руската държавна компания „Газпром“ в злоупотреба с монополно положение на пазарите на 8 държави в Централна и Източна Европа, включително България. В резултат в началото на 2017 г. руската компания пое ангажимент да въведе конкурентно ценообразуване на тези пазари.

От „Нова република“ ще призоват новосформираното Народно събрание да направи законови промени, които да облекчат изискванията и процедурата за откриване на данъчни складове за горива, а държавата да предоставя своите съоръжения при търсене от дистрибуторите. „Навлизането на нови играчи и увеличаването на броя на складовете ще подобрят конкуренцията“, посочи Мартин Димитров. Друга мярка за разбиване на монопола на този пазар е задължението на притежателите на складове да оповестяват публично свободните си капацитети, за да може те да бъдат ползвани от дистрибуторите. Наред с това Комисията за защита на конкуренцията и правителството може да се намесят с въвеждане на пределни цени за наем на акцизни складове, които в момента са твърде високи и отблъскват дистрибуторите на горива.

„Високите цени на горивата в България се дължат на закрилата на държавата над бизнеса на „ЛУКойл“, коментира Радан Кънев, един от лидерите на „Нова република“. Той припомни, че сегашният председател на КЗК е избор на спечелилата вота партия на Бойко Борисов и ще е интересно да се види дали и какви действия ще предприеме антимонополната комисия.

Източник: в-к „Сега“

Споделете: