Съвременната система е банкстерски олигархизъм

Съвременната система може да се определи като банкстерски антикапитализъм или дори още по-точно, като банкстерски олигархизъм.
Вижте колко е проста всъщност далаверата – централната банка си печата хартийки („пари“) и ги предоставя първо на банките, които да правят с тях каквото решат. Винаги, когато реши да напечата още и още хартийки, това подкопава стойността на валутата, но първите получатели на новите хартийки са най-привилегировани да оперират с тях преди цените в икономиката да са реагирали в посока нагоре.

Следователно схемата е точно банкстерски олигархизъм. Банкстерите са най-привилегировани от всички останали спрямо процеса на „правене на пари“ и освен това законът им е предоставил много други привилегии (много… например в т.ч. и агресивно водената през последните години война срещу кеша). Те могат съвсем легално да ви оберат и ви обират постоянно – това става чрез порочния механизъм на банкиране с частични резерви – давате си парите за депозит до поискване, но банката ги хваща тези пари и ги ползва за раздаване на кредити или други операции. Хората си мислят, че това, което имат по сметка в банка, е тяхно и могат да си го вземат винаги, когато поискат. Но… ако всички или поне една голяма част решат да си вземат парите…, оказва се, че те не са там… И банката… фалира… затваря кепенци. „Човекът все парите, каза „Чакай малко.““ Оказва се, че само няколко процента от парите, които хората са си вложили в банки, са реално там. Т.е. реално вие притежавате само няколко процента от това, което сте си доверили на банката като депозит. Това е банкирането с частични резерви, което е престъпление, но се приема за даденост за последните 350 години и дава огромна финансова власт на банкстерската олигархия.
Ето защо трябва да се използват точните думи като се характеризира съвременната система. Тя не е капитализъм, не е пазарна икономика или „неолиберализъм“, а е банкстерски олигархизъм. Може да се нарече също така и неофеодализъм, антикапитализъм, кронизъм… И се осъществява с вещото съучастие на държавната власт, както и с помощта на централно-плановите органи за парични фалшификиции, наричани централни банки. Техните схеми облагодетелстват привилегированите банкстери и свързаните с тях олигарси и са в ущърб на всички останали.

Знаейки това, всеки от нас трябва да направи ясно изводи за себе си до каква степен е добре да се доверява на банки. Със сигурност немалка част от парите трябва да си държим в други неща.

Добрил Русев

Споделете: