Пеевски продава за 100 млн. евро цигарените марки на „Булгартабак“

„Виктори“, “ Ева“ и GD стават собственост на „Бритиш американ табако“

„Булгартабак холдинг“ продава на British American Tobacco (BAT) всичките си цигарени марки. Сделката е на стойност над 100 млн. евро. Новината бе обявена официално вчера от купувача BAT, един от най-големите играчи в цигарения бизнес. Сутринта е имало бизнес закуска на ВАТ с медиите, но по неизвестни причини в. „Сега“ не бе сред поканените. „Българските марки, сред които Victory, Eva Slim и GD, ще преминат към портфолиото на ВАТ. Придобиването включва и пълна собственост на дистрибуционната компания „Експрес Логистика & Дистрибуция““, посочва купувачът. С придобивката си ВАТ ще контролира 42% от пазара на цигари в България. Преди да стигне до финал, сделката трябва да бъде разрешена от Комисията за защита на конкуренцията.

Цената, която е договорена сега, е впечатляваща, като се има предвид, че през 2011 г. държавата продаде цялото си участие в холдинга БТ за подобна сума. Сравнението потвърждава всички упреци за грешните решения на серия правителства по отношение на мощната някога икономическа група „Булгартабак“, която имаше десетки тютюневи и цигарени фабрики. Повечето от тези активи вече не съществуват. В момента марките на БТ се произвеждат само в предприятието в Благоевград.

Холдингът бе приватизиран през 2011 г. Като купувач се яви наскоро регистрирана австрийска офшорка – БТ инвест, финансирана от руската банка ВТБ (банката участваше в серия бизнес начинания на КТБ и бившите партньори Делян Пеевски и Цветан Василев). Срещу 100.1 млн. евро заедно с акцииите на „Булгартабак“ купувачът придоби и контрола върху дъщерните фабрики за цигари в Благоевград и София и завода за филтри в Пловдив. Сега само марките на холдинга са спазарени за същата сума.

При приватизацията през 2011 г. кабинетът „Борисов“ обяви, че не се бори за висока цена, защото изисква от бъдещия собственик да пази работните места и да гарантира изкупуване на българския тютюн. Така договорът със „социалните ангажименти“ бе подписан с единствения кандидат – регистрирано в Австрия дружество „БТ инвест“. През 2014 г. това дружество бе препродадено. При одобряването на сделката Комисията за защита на конкуренция отказа да обяви кой е новият собственик на „БТ инвест“, тъй като той бил физическо лице.

По-късно бяха потвърдени слуховете, че политикът бизнесмен Делян Пеевски има участие в приватизацията. При рухването на бизнес империята около КТБ през 2014 г. цигарите останаха при депутата от ДПС. През 2015 г., когато турски медии обвиниха холдинга в контрабанда на цигари за източните пазари, Пеевски обяви, че ще се оттегли от БТ и от другите си бизнес проекти в България, и започна да прехвърля участията си на офшорки.

Междувременно холдингът загуби пазари и влоши финансовите си резултати. През април 2016 г. софийската цигарена фабрика бе затворена, а на работниците бе предложена сделка – да вземат добри обезщетения, ако напуснат доброволно. Спирането бе с уговорката, че е „временно“, само за година – вероятно заради приватизационния ангажимент да не се закрива производството поне 10 години. През последните седмици обаче се разбра, че временното е завинаги – персоналът се води доброволно напуснал, а машините са пренесени във фабриката в Благоевград. Според Агенцията за приватизация нямало нарушение, тъй като това било преместване, а не край на производството.

Сега продавачът очевидно осребрява „инвестицията“ от 2011 г. – „избива“ си 100-те милиона, платени при приватизацията, като при това си запазва имота, върху който са софийската цигарена фабрика, както и завода в Благоевград и завода за филтри и опаковки в Пловдив.

ПРЕДИ И СЕГА

През 2005 г. ВАТ бе „на косъм“ да купи цигареното производство на групата „Булгартабак“. Тогава концернът бе готов да плати 250 млн. евро за фабриките в София, Благоевград, Пловдив и Стара Загора с опция да обедини част от тях, но ДПС в последния момент се обяви против сделката и кандидатите се отказаха. ВАТ ще продължи да произвежда в благоевградската фабрика на „Булгартабак“ купените марки в рамките на една или две години, като след това ще преразгледа плановете си, съобщи вчера в. „Капитал“. Световният цигарен концерн не е проявил интерес към покупката на фабриките на „Булгартабак“, вероятно защото притежава много мощности в региона – в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария. В световен мащаб компанията притежава 44 цигарени фабрики в 42 страни, припомня изданието.

Източник: в-к Сега

Споделете: