Червеният бизнесмен Гергов прокара схемата си за Пловдивския панаир

Въпреки протестите и освиркванията общинските съветници в Пловдив се съгласиха да приемат от държавата предложените им около 20% от Пловдивския панаир.
Схемата за Пловдивския панаир, начертана от известния бизнесмен Георги Гергов и лансирана от кабинета на Бойко Борисов миналото лято, вече може да сработи. Общинските съветници в Града под тепетата вчера „бетонираха“ сделката, според която държавата се отказва от всичките си акции в панаирното дружество (49.63% от капитала), като ги харизва на две общини.

Варна още през август прие своите 29%, а сега и Пловдив се съгласи да вземе другите 20.63 на сто, след като преди месеци бе против и отхвърли подаръка, тъй като смяташе, че в това преразпределение на акциите има рискове. Преди дни обаче зам.-кметът Розалин Петков изненадващо внесе проект за прегласуване, който вчера бе подкрепен от съветниците от БСП, ГЕРБ и някои малки партии, представени в местния парламент. Граждани и опозицията освиркваха техните изказвания, чуваха се възгласи „У-у-у!“, „Мръсни комунисти“ и „Продажници“. Само от ДСБ и „Съюз за Пловдив“ бяха против.

Гергов е член на ръководството на столетницата и дясна ръка на председателката Корнелия Нинова. За да бъде преглътната по-лесно схемата, на пловдивчани преди дни бе обяснено, че ако общината вземе акциите в панаира, ще може да си партнира с Министерството на културата за построяване на нов дом на операта в изложбеното градче.

След този развой двете общини стават съдружници в „Международен панаир“ с „Пълдин туринвест“ – смесеното дружество между фирми на Гергов и на община Пловдив, което държи над 50% от акциите на панаира. На практика червеният бизнесмен командва смесеното предприятие „Пълдин туринвест“, а чрез него – и панаира.

На следващ етап е планирано Гергов да вземе акциите на община Варна в панаира – пакета от 29%, а срещу него да даде на морския град своя провален проект за търговски център, известен със знаковото име „Дупката“. Когато и тази замяна се случи, бизнесменът ще получи достатъчно голям акционерен дял в Пловдивския панаир, за да може да налага каквито си поиска решения и сделки. Той и досега успяваше да се разпорежда с имоти и да прави странни замени, но занапред ще му е още по-лесно.

Превземането на панаира от Гергов започна преди повече от 10 години. Предприятието уж беше забранено за приватизация, но правителството на тройната коалиция през 2006 г. заобиколи забраната и разреши половината от акциите му да бъдат прехвърлени на „Пълдин Туринвест“ – джойнтвенчъра на Гергов с община Пловдив. В началото общината държеше 75% в това дружество, но чрез серия сделки с имоти и вдигания на капитала бизнесменът стопи общинския дял и качи своя на 75%.

„Това е срамен ден за Пловдив“, коментира Дани Каназирева, която е общински съветник от „Съюз за Пловдив“. „Панаирното дружество има в пъти повече активи, отколкото кредити, община Пловдив не би загубила, ако приеме акциите“, защити сделката кметът Иван Тотев (ГЕРБ).

Източник: в-к Сега

Споделете: