Как с подпис от 2012-а днес се печелят милиони?

Годината е 2012-а. Денят 27 декември – един от двата работни дни между коледните и новогодишните празници. Премиер е Бойко Борисов и не подозира, че след два месеца ще се надигнат масови протести срещу неговото правителство и ще му се наложи да подава оставка. Делян Пеевски пък все още е по-известен като сина на Ирена Кръстева, макар да е депутат от ДПС със солидна биография по високите етажи на властта и постоянно разрастващ се бизнес. А нарицателното КОЙ е просто въпросително местоимение…

Точно в това затишие преди бурята се слага началото на възхода на някогашната фирмичка „Водстрой 98“, създадена със скромната цел да участва в приватизацията на сливенското ВиК. Докато повечето хора са слели почивните дни и се подготвят да посрещнат Новата 2013-а, Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) подписва четиригодишно рамково споразумение за ремонт на железния път и съоръженията към него, за рехабилитация и модернизация на високо-, средно- и нисковолтовите съоръжения, за обновяване и поддръжка на сградите и възстановяване и укрепване на обекти от железопътната инфраструктура. Избрани са общо осем различни юридически лица, но сянката на „Водстрой 98“ пада върху три от тях.

Припомняме тази история, тъй като действието на въпросното рамково споразумение формално приключи с настъпването на 2017 година. И грубата сметка показва, че от раздадените през последните години от НКЖИ над 475 млн. лв. близките до „Водстрой 98“ консорциуми са прибрали около 325 млн. лева. Това, че бизнесът се върти основно чрез джойнтвенчъри, в които фирмата участва, не е никак случайно. Изборът на тази формула носи редица дивиденти – регистрацията е бърза, лесна и най-важното е по-евтина в сравнение с останалите компании, които се регистрират по Търговския закон. В допълнение, паричните потоци остават скрити в консорциума, който не е длъжен да публикува отчети.

В конкретния случай става въпрос за обединенията „Железен път 2012-2016“, „ЕТС Технолоджи“ и „Консорциум ТИП 2012-2016“. В първото водеща е именно „Водстрой 98“ с 56 процента. Останалите партньори са Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ (34%) и варненската фирма „Хидрострой“ (10 на сто). Във второто „Водстрой 98“ държи 40 на сто, а другите дялове са разпределени между „Хидрострой“ (25%), „Балкантел“ (25%), „Бонети“ (10 на сто). При „Консорциум ТИП 2012-2016“ ситуацията е малко по-различна, тъй като в него участват държавното „Транспортно строителство и възстановяване“ (34% от капитала), „Промишлено строителство холдинг“ (33%), „Инфраструктурно строителство“ (33%). Управител обаче е Валери Борисов Василев – същият, който ръководи и обединението „Железен път 2012-2016“, чийто мажоритарен собственик е „Водстрой 98“.

Посочените три обединения са прибрали лъвския пай от сметката на НКЖИ, като „Железен път 2012-2016“ е лидер със 150 млн. лв., „ЕТС Технолоджи“ е със 125 млн. лв., а „Консорциум ТИП 2012-2016“ е с договори за 50 милиона. Само че от днешна гледна точка тази сметка трябва да се актуализира. Защото миналото лято, изненадващо за всички, „Водстрой 98“ беше придобита от уж прекия си конкурент „Хидрострой“ на бившия шеф на пътната агенция Велико Желев. Странната сделка бе скоростно одобрена от предишния състав на Комисията за защита на конкуренцията и създаде най-големия строителен концерн у нас, напомпан, общо взето, само от държавните поръчки. Та същата „Хидрострой“, освен чрез консорциумите на „Водстрой 98“, има договор по рамковото споразумение с НКЖИ и чрез друго обединение – „Железни сгради“. И към него също са насочени милиони левове.

Важно е да се отбележи, че всички изброени договорки стават по стария Закон за обществените поръчки и Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не е длъжна да представя подробна информация за офертите на участниците в организираните от нея търгове, класирането им и т.н. От наличните документи обаче се разбира, че плащанията по рамковото споразумение продължават и днес, тъй като някои от сключените през миналата година контракти са в процес на изпълнение. Последно на 3 април държавната жп компания е превела почти 10 млн. лв. на „Железен път 2012-2016“. Парите са за рехабилитация на железопътния участък между гарите Стряма и Клисура с дължина 3870 метра. Съдейки по неприключилите договори, това обединение има да получава и още най-малко 32 млн. лева. „ЕТС Технолоджи“ пък е с отворени поръчки за около 50 млн. лева.

Ако не друго, то рамковото споразумение на НКЖИ от 2012 г. е прекрасен пример как свързани фирми у нас симулират конкуренция помежду си и печелят милиони от държавата и нейните дружества.

Източник:
http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/kak-s-podpis-ot-2012-a-dnes-se-pecheliat-milioni

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.