Как може да се въведе златно-сребърен стандарт в България?

Как може да се върне златният стандарт?

Например въвежда се нова валутна единица, алтернативна на настоящата – златен лев, при който да кажем 1 лев = 1 гр. злато. Златните левове ще се получават срещу предоставяне на съответното количество злато, доказано и за съхранение – не е задължително да е в банка, както и не е задължително левовете да са на хартия (може да са примерно „електронни“) или напечатани по определен стандарт; важното е зад тях наистина да стои този ценен метал. Т.е. не трябва да има монопол върху съхранението и емисията на банкноти.

Тази парична единица – златният лев – навлиза в обръщение, но и досегашната (при валутния борд) също си функционира, като хората правят своя избор между 1 лев = 1 гр. злато или 1 лев = заклинание на Марио Драги (директора на ЕЦБ).

Може да се въведе и още една алтернативна валутна единица – например сребърен лев, при който да кажем 1 лв. = 10 гр. сребро.

Същото може да се направи дори с медта и т.н. И хората да избират между реални пари (в т.ч. криптовалути) или заклинания на централни банкери.

При такъв тип парична система хората ще бъдат в много по-малка степен уязвими откъм парични трусове, подобни на тези в Кипър или Гърция, или дори още по-лоши, каквито предстоят да се случат на системно ниво за цялата еврозона и въобще за всички фиатни валути.

Добрил Русев

Споделете:

Един коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.