До 6 пъти са по-ниски цените на лекарствата при частно здравно осигуряване

Защо в едни страни цените на лекарствата са по-ниски от други

Канадски и американски учени проведоха изследване върху разликата на цените на лекарствата в десет развити страни в света.

Оказа се, че основната причина за разликите, е съществуващата система за здравно осигуряване.

Проучването е публикувано в Canadian Medical Association Journal.

Авторите обръщат внимание на шест категории популярни лекарства, които се купуват в аптеките повече, отколкото в болници.

Списъкът включва, например, лекарства за намаляване на кръвното налягане, болкоуспокояващи и антидепресанти.

Изследването е проведено в следните държави: Австралия, Канада, Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Великобритания.

Авторите на изследването установяват, че в петте държави, в които действа система за частно здравно застраховане, средната цена на лекарства на човек е 77$ , в четирите страни със социално здравно осигуряване – 99$, а в Канада, където работи смесена система – 158$. В някои страни обаче разликата в цената е 600% – от 23$ в Нова Зеландия до 171$ в Швейцария.

Обемите на закупените препарати не се различават толкова много – от 198 дни на човек годишно в Норвегия до 279 дни в Германия.

„Обемът на лекарствата, закупени в Канада, е приблизително същият, както в другите страни, а канадците изразходват около 2.3 милиарда долара повече, отколкото през 2015 г., ако средната цена на лекарства в Канада е същата, както в останалите девет държави“, обобщават авторите на статията.

Изводите са, че средната цена на лекарствата, е по-ниска в страните с частно застраховане – системата насърчава по-ниски цени и да се избират по-евтини лекарства.

Източник:
Офнюз

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.