Путин пред Оливър Стоун: „САЩ си отгледаха Ал Кайда и партнират с ислямски терористи по света.“

Терористичната мрежа Ал Кайда е резултат от дейността на САЩ. Това заяви Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун.

Думите на руския президент предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ал Кайда не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели, заяви руският президент. Той поясни:

„Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Кайда, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. това е тяхна вина“.

„За съжаление, американците подкрепяха тези процеси. Студената война отдавна е в миналото. Ние имаме прозрачни отношения с целия свят – с Европа, със САЩ. Разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби поддържат терористите“.

Путин е убеден, че плод на тази политика на Вашингтон е появата и укрепването на терористичната групировка „Ал Кайда“, отговорна за нападението в САЩ на 11 септември 2001 година.

„Вината е тяхна“, каза Путин и припомни, че спецслужбите на САЩ са подкрепяли ислямските фундаменталисти за борба със съветските войски в Афганистан.

В същото време той смята, че днес в интерес на Русия е да си сътрудничи със САЩ за урегулирането на обстановката в Афганистан.

Във филма Путин казва още, че договорките за неразширяване на НАТО на изток е трябвало да бъдат записани на хартия. Според него е било грешка на Горбачов да разчита на приказките на САЩ и НАТО, че след обединяването на Германия и изтеглянето на руските войски от Източна Германия западната граница на НАТО няма да бъде преместена по-далеч от източната граница на ГДР.

В интервютата си за Стоун Путин говори по различни политически въпроси, разказва за семейството си, за желанието си да работи в КГБ.

САЩ се заиграваха с терористичните групировки в Чечения, за да дестабилизират обстановката в Русия

Според Путин по време на войната в Чечения американските спецслужби, „въпреки възраженията на Русия“, са подкрепяли терористите в информационен, оперативен, политически и финансов план.

„Това се правеше публично, открито. Имаме доказателства“, подчерта руският президент. „Някои от тях представихме на колегите си от САЩ. Американските партньори не казаха и дума за подкрепата на Русия и готовността ни за сътрудничество в борбата с тероризма, но на практика използваха терористите, за да дестабилизират вътрешната обстановка в Русия“, допълни той.

Путин разкри подробности за един от разговорите си с президента на САЩ Джордж Буш-младши.

Пред него руският лидер разкрил фамилията на служител на спецслужбите на САЩ, работещ в Кавказ и „помагащ на терористите да се прехвърлят от едно място на друго“. „Реакцията на президента на САЩ беше много правилна“, спомни си Путин.

„Той каза, че се отнася негативно към това и ще се заеме със случая.“

По-късно обаче от ЦРУ пратили в Москва писмо, в което американците настоявали на правото си „да поддържат отношения с всички представители на опозицията“.

„Тези идеи още не са мъртви“, предупреди Путин. На въпрос на Стоун за ролята на американските спецслужби в провокирането на напрежение в Средна Азия и Северен Кавказ.

В понеделник по американския кабелен канал „Шоутайм“ бе премиерата на четиричасовия документален филм „Интервюта с Путин“. Филмът, който ще бъде излъчен в четири серии от 12 до 15 юни, е дело на известния американски режисьор Оливър Стоун, който работи над него от лятото на 2015 година.

Оттогава той е провел над 10 пъти с Путин.

Източници: дир.бг и Руски дневник

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.