Ще гладуват ли милиони от автоматизацията на труда?

Темата за автоматизацията на труда и опасността от загуба на работни места все по-често се коментира в общественото пространство. Тя е подхващана умело от политици, а за съжаление и от бизнесмени. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

Твърди се, че процесът на автоматизиране, на развитие на технологиите, на автоматизиране на услугите и на производството, ще доведе до загуба на работни места. Дори и от статистиката виждаме, че това не се случва, каза Сиркаров. „Въвеждането на нови технологии води до нужда от повече работни места. Те са различни със сигурност – нуждаещи се от повече и по-нови знания“.

„Селскостопанският сектор е красноречив пример – преди години се е работило доста на ръка, доста голяма маса от хора са били вкарани в това производство и цялата обработка на земите се е извършвала на ръка. След това се появяват машини, които да обработват тази земя. Отворили са се много работни места за поддръжка на тези машини, за ветеринари, за лаборанти и т.н. В момента в глобален план има сериозно търсене и по-малко предлагане на работна ръка“.

Автоматизирането, особено на рисковите професии, води до едно изключително сериозно подобряване на ефективността и ефикасността на производството и предпазване на хората от рискови активности и пренасочването им към много по-безрискови активности, каза още анализаторът.

Вижте целия коментар:

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.