Билдербергите във Вирджиния — 2017 г.

Ежегодно световните най-богати и могъщи бизнес-деятели, банкери, шефове на мейнстрийм-медии и политици сядат в някое суперлуксозно и зверски охранявано място и обсъждат как да режисират света по начин, че максимално още да увеличат печалбите си, като същевременно обаче запазят статуквото – дискусия, която е изключително полезна за тези „избрани”, но винаги е смъртоносна за средната класа.

Говорим, разбира се, за годишните срещи на Билдербергите.

И както миналогодишната им среща в Дрезден, основната тема в дневния ред на тазгодишната 65-та поредна годишна среща на т.нар. „Група Билдерберг” е една: Доналд Тръмп.

По ирония на съдбата, тазгодишната „буря около Доналд Тръмп”, както я нарече в.”Саут Чайна Морнинг Поуст”, не се развива на другия край на света, а само на няколко мили западно от Белия дом, в хотелски конферентен център в Шантий, щат Вирджиния, където президентът – мишена ще получи „оценките” си от онези, чието мнение е от определящо значение: 130-те тазгодишни участващи в мероприятието Билдерберги.

Тайната тридневна среща на политическия и икономически „елит” започна в силно охранявания уединен „Уеъстфийлдс Мариът” /Westfields Marriot/, суперлуксозен хотел, находящ се на хвърлей разстояние от Овалния кабинет.

Още от сряда хотелът беше затворен, а армия от „ланшафт-инженери” беше вече заета с това да засажда елхи по периметъра, осигурявайки защитата на „скромните милиардери и свенливите банкови босове” от любопитни фотообективи и/или снаряди. Доста зловещо звучи и заглавието на основната тема в дневния ред на тазгодишната им среща: „Администрацията на Тръмп: доклад за напредъка” /“The Trump Administration: A progress report”/.

И така, ще бъде ли президентът задържан заради туитовете му от класната стая по време на час? Остава ли му още поне година? Или са му казали да си събира нещата от шкафчето в съблекалнята и да си тръгва? Ако някога има място, на което президентът на САЩ да чуе думите „Уволнен си!” /“You’re fired!”/, това е Билдербергският клуб.

Сарказмът настрана, но Белият дом няма никакъв шанс, при все, че изпраща едни от големите голмайстори от отбора на Тръмп, които да защитят шефа си: съветникът му по националната сигурност ген.-лейт. Хърбърт Реймънд МакМастър, министърът на търговията Уилбър Рос и новият стратег на Тръмп Крис Лидъл /любопитното тук е, че нито Гари Коен, нито Стивън Манкин ще присъстват, за разлика от одиозния нов председател на борда на „Голдман Сакс Интърнашънъл” Хосе Барозо, който ще присъства/. Така че, ще успее ли Тръмп да получи лично годишното си свидетелство за завършен 1-ви клас – уверени сме, че той ще туитне всичко по темата…което всъщност е и причината той никога да не бъде поканен.

Всъщност, никой, който посещава Белия дом не е поканен, освен Хенри Кисинджър, раздразненият напоследък бащица на Билдербергите, който преди няколко седмици беше там, за да обсъжда „Русия и разни други неща” и със сигурност срещата на Билдербергите ще бъде перфектната възможност за най-могъщия човек в света, да дискутира важни глобални теми с Тръмп.

Пак сарказмът настрана, но какви са темите, които предстои да бъдат обсъдени в рамките на „Дневния ред Тръмп”? Официално обявеният списък е, както следва:

1. Администрацията на Тръмп: доклад за напредъка;
2. Трансатлантическите отношения: възможности и потенциални сценарии;
3. Трансатлантическият отбранителен съюз: куршуми, байтове и пари;
4. Посоката на ЕС;
5. Възможно ли е глобализацията да бъде забавена?
6. Работни места, доходи и нереализирани очаквания;
7. Войната срещу информацията;
8. Защо нараства популизма?
9. Русия и Световния ред;
10. Близкият изток;
11. Разпространението на ядреното оръжие;
12. Китай;
13. Други.

Подсечката на лидерите на НАТО, която им направи американският президент в Брюксел, със сигурност ще бъде първа точка в дискусионния панел на Билдербергите.

За целта са поканили за отчет шефа на НАТО Йенс Столтенберг, който е основен докладчик по т.3 „Трансатлантическият отбранителен съюз: куршуми, байтове и пари”.

Ще му асистират холандският министър на отбраната и група водещи европейски политици и партийни лидери, всички надяващи се да възстановят дълбоко пропуканите след комедийното посещение на Тръмп трансатлантически отношения.

Както отбеляза „Гардиън”, тазгодишният списък на участниците е истинско “covfefe” от център-нападатели в геополитиката – от шефката на МВФ Кристин Лагард, през краля на Холандия, до може би най-забележителното име в списъка на гостите – Суи Тианкай, китайският посланик в САЩ.

Според дневния ред, „Китай” също ще бъде обсъждан на срещата, представен от посланик Суи, американският министър на търговията, съветникът по националната сигурност, двама сенатори, губернаторът на Вирджиния, двама бивши шефове на ЦРУ и цял списък от големи американски инвеститори в Китай вкл. шефовете на финансовите фирми „Карлайл груп” и „ Колберг, Кравис и Робъртс” /KKR/. И съвсем резонно: както показват индексите PMI от миналата /сряда/ нощ, китайската икономика – динамото на световния икономически растеж, в крайна сметка започва да се свива. А тръгне ли Китай – останалата част от света ще го последва.

Освен това, шефът на „Гугъл” Ерик Шмид, който през януари предупреди, че администрацията на Тръмп ще натвори „злини” също се очаква да присъства. Изпълнителният директор на „Alphabet”, компания от холдинга на „Гугъл”, току-що се върна от командировка в Пекин, където представи най-новата игра на „Гугъл” „Go against humans“ /”Поход срещу човечеството”/. Там той декларира, че е „удоволствие за мен да се върна отново в Китай, страна, която много уважавам”, така че е много възможно трите дни сега, прекарани в чатене с китайския посланик в САЩ, да се окажат в крайна сметка полезни за бизнеса.

Няколко журналисти участват също така в тазгодишния форум вкл. издателят на в.”Лондон Ивнинг Стандарт” Джон Осбърн и Кансу Чамлибел, шефката на вашингтонското кореспондентско бюро на турския в.”Хюриет”. По дефиниция обаче, новинари не са поканени да отразят събитието.

„Няма краен резултат, няма протоколи и не се пише заключителен доклад”, заявиха от Групата. „Освен това не се предвиждат резолюции, нищо не се гласува, няма предвидени и политически изявления”.

Биншият пом.-държавен секретар Уилям Бърнс и бившата заместничка на пом.-министъра на отбраната Илейн Бън – и двамата служители от ерата на Обама, също ще присъстват. Бърнс, понастоящем шеф на Фонда Карнеги за световен мир предупреди, че била реална „опасността Тръмп да направи на пух и прах идеите, инициативата и институциите, върху които се крепят лидерството на САЩ и Световният ред” / ”Trump risks hollowing out the ideas, initiative and institutions on which US leadership and international order rest”/.

С т. 5 от дневния им ред „Възможно ли е глобализацията да бъде забавена?” не е никак учудващо, че протестиращи анти-глобалисти вече са заели местата си около мястото на мероприятието.

Следва пълният списък на тазгодишните участници:

ПРЕДСЕДАТЕЛ

Анри де Кастри, Франция /Castries, Henri de (FRA)/, бивш председател и изпълнителен директор на френския мултинационален застрахователен гигант AXA; Президент на Института Монтен /Institut Montaigne/.

УЧАСТНИЦИ:

Achleitner, Paul M. (DEU), Chairman of the Supervisory Board, Deutsche Bank AG
Adonis, Andrew (GBR), Chair, National Infrastructure Commission
Agius, Marcus (GBR), Chairman, PA Consulting Group
Akyol, Mustafa (TUR), Senior Visiting Fellow, Freedom Project at Wellesley College
Alstadheim, Kjetil B. (NOR), Political Editor, Dagens Næringsliv
Altman, Roger C. (USA), Founder and Senior Chairman, Evercore
Arnaut, José Luis (PRT), Managing Partner, CMS Rui Pena & Arnaut
Barroso, José M. Durão (PRT), Chairman, Goldman Sachs International
Bäte, Oliver (DEU), CEO, Allianz SE
Baumann, Werner (DEU), Chairman, Bayer AG
Baverez, Nicolas (FRA), Partner, Gibson, Dunn & Crutcher
Benko, René (AUT), Founder and Chairman of the Advisory Board, SIGNA Holding GmbH
Berner, Anne-Catherine (FIN), Minister of Transport and Communications
Botín, Ana P. (ESP), Executive Chairman, Banco Santander
Brandtzæg, Svein Richard (NOR), President and CEO, Norsk Hydro ASA
Brennan, John O. (USA), Senior Advisor, Kissinger Associates Inc.
Bsirske, Frank (DEU), Chairman, United Services Union
Buberl, Thomas (FRA), CEO, AXA
Bunn, M. Elaine (USA), Former Deputy Assistant Secretary of Defense
Burns, William J. (USA), President, Carnegie Endowment for International Peace
Çakiroglu, Levent (TUR), CEO, Koç Holding A.S.
Çamlibel, Cansu (TUR), Washington DC Bureau Chief, Hürriyet Newspaper
Cebrián, Juan Luis (ESP), Executive Chairman, PRISA and El País
Clemet, Kristin (NOR), CEO, Civita
Cohen, David S. (USA), Former Deputy Director, CIA
Collison, Patrick (USA), CEO, Stripe
Cotton, Tom (USA), Senator
Cui, Tiankai (CHN), Ambassador to the United States
Döpfner, Mathias (DEU), CEO, Axel Springer SE
Elkann, John (ITA), Chairman, Fiat Chrysler Automobiles
Enders, Thomas (DEU), CEO, Airbus SE
Federspiel, Ulrik (DNK), Group Executive, Haldor Topsøe Holding A/S
Ferguson, Jr., Roger W. (USA), President and CEO, TIAA
Ferguson, Niall (USA), Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University
Gianotti, Fabiola (ITA), Director General, CERN
Gozi, Sandro (ITA), State Secretary for European Affairs
Graham, Lindsey (USA), Senator
Greenberg, Evan G. (USA), Chairman and CEO, Chubb Group
Griffin, Kenneth (USA), Founder and CEO, Citadel Investment Group, LLC
Gruber, Lilli (ITA), Editor-in-Chief and Anchor „Otto e mezzo“, La7 TV
Guindos, Luis de (ESP), Minister of Economy, Industry and Competiveness
Haines, Avril D. (USA), Former Deputy National Security Advisor
Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University
Hamers, Ralph (NLD), Chairman, ING Group
Hedegaard, Connie (DNK), Chair, KR Foundation
Hennis-Plasschaert, Jeanine (NLD), Minister of Defence, The Netherlands
Hobson, Mellody (USA), President, Ariel Investments LLC
Hoffman, Reid (USA), Co-Founder, LinkedIn and Partner, Greylock
Houghton, Nicholas (GBR), Former Chief of Defence
Ischinger, Wolfgang (INT), Chairman, Munich Security Conference
Jacobs, Kenneth M. (USA), Chairman and CEO, Lazard
Johnson, James A. (USA), Chairman, Johnson Capital Partners
Jordan, Jr., Vernon E. (USA), Senior Managing Director, Lazard Frères & Co. LLC
Karp, Alex (USA), CEO, Palantir Technologies
Kengeter, Carsten (DEU), CEO, Deutsche Börse AG
Kissinger, Henry A. (USA), Chairman, Kissinger Associates Inc.
Klatten, Susanne (DEU), Managing Director, SKion GmbH
Kleinfeld, Klaus (USA), Former Chairman and CEO, Arconic
Knot, Klaas H.W. (NLD), President, De Nederlandsche Bank
Koç, Ömer M. (TUR), Chairman, Koç Holding A.S.
Kotkin, Stephen (USA), Professor in History and International Affairs, Princeton University
Kravis, Henry R. (USA), Co-Chairman and Co-CEO, KKR
Kravis, Marie-Josée (USA), Senior Fellow, Hudson Institute
Kudelski, André (CHE), Chairman and CEO, Kudelski Group
Lagarde, Christine (INT), Managing Director, International Monetary Fund
Lenglet, François (FRA), Chief Economics Commentator, France 2
Leysen, Thomas (BEL), Chairman, KBC Group
Liddell, Christopher (USA), Assistant to the President and Director of Strategic Initiatives
Lööf, Annie (SWE), Party Leader, Centre Party
Mathews, Jessica T. (USA), Distinguished Fellow, Carnegie Endowment for International Peace
McAuliffe, Terence (USA), Governor of Virginia
McKay, David I. (CAN), President and CEO, Royal Bank of Canada
McMaster, H.R. (USA), National Security Advisor
Micklethwait, John (INT), Editor-in-Chief, Bloomberg LP
Minton Beddoes, Zanny (INT), Editor-in-Chief, The Economist
Molinari, Maurizio (ITA), Editor-in-Chief, La Stampa
Monaco, Lisa (USA), Former Homeland Security Officer
Morneau, Bill (CAN), Minister of Finance
Mundie, Craig J. (USA), President, Mundie & Associates
Murtagh, Gene M. (IRL), CEO, Kingspan Group plc
Netherlands, H.M. the King of the (NLD)
Noonan, Peggy (USA), Author and Columnist, The Wall Street Journal
O’Leary, Michael (IRL), CEO, Ryanair D.A.C.
Osborne, George (GBR), Editor, London Evening Standard
Papahelas, Alexis (GRC), Executive Editor, Kathimerini Newspaper
Papalexopoulos, Dimitri (GRC), CEO, Titan Cement Co.
Petraeus, David H. (USA), Chairman, KKR Global Institute
Pind, Søren (DNK), Minister for Higher Education and Science
Puga, Benoît (FRA), Grand Chancellor of the Legion of Honor and Chancellor of the National Order of Merit
Rachman, Gideon (GBR), Chief Foreign Affairs Commentator, The Financial Times
Reisman, Heather M. (CAN), Chair and CEO, Indigo Books & Music Inc.
Rivera Díaz, Albert (ESP), President, Ciudadanos Party
Rosén, Johanna (SWE), Professor in Materials Physics, Linköping University
Ross, Wilbur L. (USA), Secretary of Commerce
Rubenstein, David M. (USA), Co-Founder and Co-CEO, The Carlyle Group
Rubin, Robert E. (USA), Co-Chair, Council on Foreign Relations and Former Treasury Secretary
Ruoff, Susanne (CHE), CEO, Swiss Post
Rutten, Gwendolyn (BEL), Chair, Open VLD
Sabia, Michael (CAN), CEO, Caisse de dépôt et placement du Québec
Sawers, John (GBR), Chairman and Partner, Macro Advisory Partners
Schadlow, Nadia (USA), Deputy Assistant to the President, National Security Council
Schmidt, Eric E. (USA), Executive Chairman, Alphabet Inc.
Schneider-Ammann, Johann N. (CHE), Federal Councillor, Swiss Confederation
Scholten, Rudolf (AUT), President, Bruno Kreisky Forum for International Dialogue
Severgnini, Beppe (ITA), Editor-in-Chief, 7-Corriere della Sera
Sikorski, Radoslaw (POL), Senior Fellow, Harvard University
Slat, Boyan (NLD), CEO and Founder, The Ocean Cleanup
Spahn, Jens (DEU), Parliamentary State Secretary and Federal Ministry of Finance
Stephenson, Randall L. (USA), Chairman and CEO, AT&T
Stern, Andrew (USA), President Emeritus, SEIU and Senior Fellow, Economic Security Project
Stoltenberg, Jens (INT), Secretary General, NATO
Summers, Lawrence H. (USA), Charles W. Eliot University Professor, Harvard University
Tertrais, Bruno (FRA), Deputy Director, Fondation pour la recherche stratégique
Thiel, Peter (USA), President, Thiel Capital
Topsøe, Jakob Haldor (DNK), Chairman, Haldor Topsøe Holding A/S
Ülgen, Sinan (TUR), Founding and Partner, Istanbul Economics
Vance, J.D. (USA), Author and Partner, Mithril
Wahlroos, Björn (FIN), Chairman, Sampo Group, Nordea Bank, UPM-Kymmene Corporation
Wallenberg, Marcus (SWE), Chairman, Skandinaviska Enskilda Banken AB
Walter, Amy (USA), Editor, The Cook Political Report
Weston, Galen G. (CAN), CEO and Executive Chairman, Loblaw Companies Ltd and George Weston Companies
White, Sharon (GBR), Chief Executive, Ofcom
Wieseltier, Leon (USA), Isaiah Berlin Senior Fellow in Culture and Policy, The Brookings Institution
Wolf, Martin H. (INT), Chief Economics Commentator, Financial Times
Wolfensohn, James D. (USA), Chairman and CEO, Wolfensohn & Company
Wunsch, Pierre (BEL), Vice-Governor, National Bank of Belgium
Zeiler, Gerhard (AUT), President, Turner International
Zients, Jeffrey D. (USA), Former Director, National Economic Council
Zoellick, Robert B. (USA), Non-Executive Chairman, AllianceBernstein L.P.

Естествено, закритият характер на групата винаги е пораждал множество конспиративни теории. Някои от тези теории твърдят, че Билдербергската група е съставена от богати и могъщи кукловоди, които се опитват да установят едно световно правителство. Дали това е така, остава наблюдателят да прецени, едно нещо обаче е абсолютно сигурно: както показва графиката по-долу, членовете й са свързани с почти всяка една важна и значима организация, медия, компания и политическа структура в света.

Автор: Тайлър Дърдън

Превод: Р. Григоров

Източник: Zero Hedge

Публикувано във: Фронт нюз

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.