Балони ли са криптовалутите, подобно на други активи?

Аналогията с манията по лалетата в Холандия през 17-ти век се изтъква от някои уважавани инвеститори и анализатори по отношение на нарастващата мания по криптовалутите напоследък.

Има обаче две изключително съществени фундаментални разлики между първия тип балони и нарастването на стойността на водещите криптовалути във времето:

1. Дали става дума за лалета, акции, облигации или дори недвижими имоти – тези стоки са много по-малко оскъдни в сравнение с водещите криптовалути като Биткойн, Даш и др. Разбира се, делимостта при криптовалутите преодолява оскъдността, но това се отразява на цената.

Нямаме горна граница за лалетата, ценните книжа, недвижимите имоти и дори за златото и среброто – активите, които човешката хилядолетна история е признала за пари.

2. От гледна точка на оскъдността и най-важното – качеството да бъдат истински пари, трябва да се замислим върху следния изключително фундаментален въпрос:

Има ли балон на криптовалути, чиито цени се измерват във фиатни валути или… имаме спукване на балона на фиатните валути (аз ги наричам заклинания на държавници и централни банкери), което се разразява при сблъсъка им с по-качествени и по-истински пари, каквито са водещите криптовалути?

Публикацията на Чарлс Хю Смит, който е икономист-либертарианец и е далеч от това да е маниак на тема криптовалути, също е добра в тази насока:

http://charleshughsmith.blogspot.bg/2017/06/projecting-price-of-bitcoin.html

Следователно отговорът на въпроса дали наистина са балони водещите криптовалути, зависи в много голяма степен от това какво е тяхното реално приложение извън преследването на краткосрочна спекулативна печалба, от което следва отговор на въпроса по отношение на техния фундамент като истински пари. Ако те са по-истински пари от фиатните, то тогава не може да се твърди, че има дългосрочен балон на криптовалутите спрямо фиатните, а изглежда е по-скоро обратното – спукването на балона на фиатните валути се изразява в многократното поскъпване на водещи криптовалути като Биткойн, Етереум, Даш, Монеро, Zcash, Етереум Класик и др.

Наистина кое от двете е (по-)вярно – че има балон на криптовалутите или има обратното, спукване на балона на фиатните валути – последната дума ще каже пазарът. И доколко и кои криптовалути ще успеят технологично да се наложат във времето като истински пари. Фундаментът – блокчейн технологията – е налице и това ги отличава от фиатните схеми без покритие, предразположени към централно-планови злоупотреби и произвол. Това, което остава, е разработчиците да се справят все по-добре с иновациите, превръщайки криптовалутите в масово средство за размяна и също така пазарът все повече да ги приема като пари.

Добрил Русев

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.