„Честита 50-годишнина на „боклучавото сребро““

На 23-ти юли (2015 г. – публикацията е отпреди 2 години – бел.пр.) се навършиха точно 50 години, откакто президентът Линдън Джонсън подписа акт, чрез който среброто беше извадено от употреба като пари в САЩ, монетите след това вече не съдържаха сребро и стартира един непрестанен процес на намаляване на стойността на парите.

Това, което Линдън Джонсън е извършил, е углавно престъпление според един далеч по-ранен закон, въведен от Александър Хамилтън през 1792 г.

Странно защо наричат онези монети, съдържащи сребро, отпреди 1965 г. „боклучаво сребро“, при положение, че всъщност боклукът реално са понастоящем използваните монети и хартиени пари.

Например, както е обяснено в публикацията, към която е даден линк най-отдолу, през 1964 г. минималната работна заплата в САЩ се е равнявала на 1.25 $. Това са 5 сребърни монети от по 25 цента, които при разтопяване имат стойност при сегашната цена на среброто около 15 долара – една цел за минималната работна заплата, за чието задължително въвеждане се борят понастоящем много левичарски настроени активисти и политици и която също така се възприема от немалко техни опоненти като твърде висока, водеща до нарастване на разходите на бизнеса и по този начин потенциално водеща до намаляване на работните места.

Но това показва, че преди да започне това огромно и непрестанно обезценяване на парите, хората просто са били по-богати, защото парите им са имали по-голяма стойност.

Финансовият анализатор Робърт Пректър е обобщил твърде красноречиво влиянието на този акт на Джонсън от 1965 г.

„Годината 1965 отбеляза официалния край на използването на пари в Америка. Това е, когато бележките на Фед и знаците на финансовото министерство станаха официалната валута, необменима в нищо. Доларът стана просто счетоводна единица. Правителството вече беше напълно свободно да извлича стойност от спестовните сметки на своите граждани чрез процеса на емитиране на дълг и превръщането му от Фед в разплащателни сметки.“

„Промяната от 1965 измести основата на националната парична единица от парите към политиките на политиците и централните банкери. Тя напълно освободи правителството и Фед да създават и харчат нови счетоводни единици, както на тях им изнася.“

Цялата публикация на английски:

Happy 50th Birthday to “Junk Silver”

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.