След „разцепването“ Биткойн проби цена от 3500 $

Криптовалутата Биткойн проби ниво от 3 500 долара за първи път в историята си. По време на вчерашната търговия цената на виртуалната валута достигна нов максимум от 3 525.04 долара, по данни на CoinDesk.

Това се случва само 3 дни, след като биткойн записа предходната най-висока цена в историята си – 3 360.87 долара.

Така след новия исторически връх, цената на Биткойн постига ръст от цели 264% от началото на годината.

Причина за нарастващата цена може да се търси в така нареченото разделяне на Биткойн на две.

С цел разширяване на обхвата на криптовалутата и бързината на трансакциите в началото на този месец се появи алтернативна блокчейн инфраструктура, подхранваща нов дигитален актив на име Биткойн Кеш. Тъй като биткойн общността не успя да постигне единство около това как да бъде надграден виртуалният актив, Биткойн Кеш не получи радушна подкрепа, както от множество инвеститори по света, така и от големите онлайн борси за виртуални валути.

Точно поради това привържениците на класическата блокчейн технология предприеха друг подход. Към софтуера, стоящ зад Биткойн, бе добавен ъпгрейд на име BIP 91, който ще увеличи броя трансакциите, които могат да бъдат записвани на един блок от блокчейн веригата. С други думи, това ще увеличи скоростта на трансакциите при класическия Биткойн. Ъпгрейдът е готов да бъде имплементиран именно днес, което обяснява и резкия скок в цената на криптовалутата.

Освен това надграденият софтуер ще доведе до намаляване на таксите за трансакции, което първоначално не бе посрещнато добре от така наречените миньори. Това са хората по света, чийто домашни компютри поддържат блокчейн веригата, която функционира на класическия peer-to-peer принцип. В крайна сметка обаче, ъпгрейдът е готов за внедряване и миньорите имат две седмици гратисен период да надградят своя софтуер.

Криптовалутите се радват на все по-голям интерес, като корпорациите по света вече започнаха да използват блокчейн принципа в своите бизнес модели. Швейцарска банка пък вече предлага услуги по управление на дигитални активи, а все повече страни по света легализират Биткойн като платежно средство.

Всичко това навежда на размисли, че цената на Биткойн тепърва ще скача допълнително, освен, ако не се случи някакъв сериозен колапс, като хакерска атака или забрана на валутата от страна на някоя от големите икономики по света.

Към момента на публикуване на материала, Биткойн се търгуваше срещу 3 478.18 долара, по данни на CoinDesk. По света циркулират общо 16 495 750 брия биткойни, като общата им пазарна капитализация възлиза на 57.6 млрд. долара.

Източник: profit.bg


Разцепването на Биткойна е кулминацията на двегодишен процес

Според Владислав Драмалиев икономическата страна на новата валута засега обаче не изглежда толкова добра

Разцепването на Биткойна на две е кулминацията на един процес, който продължи почти две години. Това заяви директорът на фондация „Битхоуп“ Владислав Драмалиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В този процес са участвали две фракции, които продължават да имат две различни виждания за това какво е Биткойн и как трябва да продължи да съществува той.

„Вече валутите са две – биткойн и биткойн кеш, като първоначално цената на биткойн при разделянето на 1 август падна с около 200 долара, но в момента вече достига до нива, които досега не са били достигани“, обясни Драмалиев. „Биткойн Кеш първоначално достигна ниво от 600 евро, но в момента е на нива от 370-400 евро“.

По думите му системата на Биткойн Кеш още не е толкова добре защитена и няма толкова голяма компютърна мощност, насочена към нея. Освен това обществото, което е икономическият капитал на тази система, все още не е толкова добре развита и няма толкова много борси, които да възприемат Биткойн Кеш.

Именно затова според Драмалиев икономическата страна на тази валута все още не изглежда толкова добра, но пък за сметка на това тя обещава по-ниски транзакционни такси.

Вижте още от разговора във видеото:

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.