Фалитът на Пуерто Рико и ролята на войната на централната банка срещу спестителите

Публикувано отпреди две години относно фалита на Пуерто Рико и показателен пример как политиките на централните банки на „количествени облекчения“ и изкуствено силно занижени лихвени проценти в крайна сметка довеждат до фалит и разорение.

„Наскоро – миналата седмица – Пуерто Рико не успя да извърши плащане на 58 млн. долара дълг и така предизвика един от най-значимите муниципални фалити в историята на САЩ. Финансовите проблеми на Пуерто Рико са от години. Ето къде е обяснението на този фалит:

Брендън Браун, колумнистът на Мизес Дейли, често е посочвал, че един от неприятните странични ефекти на паричните облекчения е, че спестителите и инвеститорите изпитват глад за доходи. В един свят, където човек в действителност може да получи приличен лихвен процент за спестовна сметка или за по-обикновени инвестиции, не са много заинтересованите от по-рисковани начинания. Централните банки обаче са направили така, че да живеем в свят, където спестяването на пари в спестовни сметки е губене на време, така че консервативните и тези спестители със средни до ниски доходи имат малък избор. По този начин инвеститорската игра започва да благоприятства главно инвеститорите със средно-високи до високи доходи, които имат достъп до такива неща като хедж фондове и други управлявани фондове, които изискват големи количества да бъдат инвестирани авансово. И разбира се, когато Фед неотклонно предизвиква инфлация на паричното предлагане, вкарването на парите ви в нещо, което ще изпревари инфлацията, става все по-наложително. На бедните хора просто им се налага да седят върху парите в брой и да наблюдават как се обезценяват. Те нямат достъп до излъскани фондове. Но, ако можете да го сторите, вкарвайте си парите в по-рискови начинания.

Така че нищо чудно, че инвеститорите са били щастливи да наливат пари в държавния дълг на Пуерто Рико, въпреки големия риск, приветствайки дестинацията като „страхотно място“ за правене на доходи.

Инвеститорите, които губят сега парите си, трябва да благодарят за това на Буш, Бернанке, Обама и Йелън за тяхната война срещу консервативното инвестиране и това, че са направили така, че дългът на Пуерто Рико да изглежда сравнително добър. Обикновените пуерториканци сега плащат цената за оживлението и рухването на техния остров, но в един нормален финансов свят PR-ът на правителството едва ли би бил способен на първо място да изсили такъв огромен дълг.“

Публикацията на английски:
https://mises.org/blog/puerto-ricos-default-and-role-central-banks-war-savers

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.