Румънският премиер нападна банки заради високите такси

Михай Тудосе отказва да получава заплатата си по сметка

Румънският премиер Михай Тудосе нанесе изненадващ удар върху репутацията на банковата система, като отказа да получава заплатата си по банкова сметка, за да не му се налага да плаща банкови такси. В тв интервю във вторник премиерът бе запитан защо не държи парите си в банка и отговори: „Нямам пари, които да държа в банка, заплатата са всичките ми пари. Отказах да получавам заплатата си по сметка с банкова карта, защото не мисля, че си струва да плащам на банката по два цента всеки път, когато ползвам картата. Не искам да давам тези пари, не смятам, че си струва“. Премиерът даде и друг пример за неприязънта си.

„Имах банкова сметка с малка сума във валута – 500 долара. След около две години от банката ми се обадиха да ми кажат, че вече не разполагам с парите и че дори трябва да им платя допълнително 50 долара. Всъщност комисионните бяха глътнали парите ми.“ Така той обясни отношението си към банковите такси.

Премиерът посъветва румънците да влагат спестяванията си в „сериозни“ банки, които са на печалба. „Има сериозни банки, които уважават Румъния, има и банки, които се опитват да надхитрят държавата…Ако са на печалба, значи парите ни са сигурни, нали така?“, заяви премиерът.

В началото на миналата седмица Тудосе се закани, че ще публикува списък на банките в Румъния, които не декларират печалба, за да знаят хората кои банки са несигурни. Много местни банки не са плащали данък печалба през последните години заради високи загуби, които отчели през последните години, писа „Романия инсайдър“. Румънската национална банка веднага излезе със съобщение, че „няма причини за тревога за сигурността на депозитите на населението и на фирмите в банките в Румъния“.

НАМЕСА

Руската централна банка (РЦБ) съобщи, че ще служи като най-голям инвеститор за оздравяването на най-голямата частна банка в страната – „Откритие“. През последните седмици „Откритие“ се бореше с бягството на инвеститори на фона на слухове, че има потенциални проблеми с ликвидностите, съобщи ТАСС. „Откритие“ ще продължи да работи в обичайния си режим, ще изпълнява задълженията си и ще извършва нови трансакции“, посочи РЦБ в комюнике. РЦБ ще осигури финансова подкрепа на банката, за да гарантира продължаването на дейностите й, се казва в съобщението. Собствениците на банка „Откритие“ ще могат да запазят 25 процента от банката, ако РЦБ не открие „дупка“ в капитала, заяви пред журналисти първият заместник-председател на РЦБ Дмитрий Тулин. Към месец август банка „Откритие“ е на 8-о място в Русия по активи, а към юли – най-голямата частна кредитна организация в страната, изпреварвайки Алфа банк, отбелязва ТАСС.

Източник: в-к Сега

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.