„Гардиън“: Съпругът на Ирина Бокова е част от схема за изпиране на 2,9 милиарда долара

Калин Митрев е получил 425 000 евро през „кухи“ британски компании, използвани от правителството на Азербайджан

Името на Калин Митрев, съпруг на ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова, изплува в мащабна схема за пране на пари и подкупване на политици, ръководена от правителството на Азербайджан.

За операцията, при която 2,9 милиарда долара са изпрани през 4 компании, регистрирани във Великобритания, алармираха британския „Гардиън”, френския „Монд” и още осем големи издания. Част от средствата са отишли към сметки на европейски общественици.

Митрев е финансист и от миналата година за трети път е българския представител в борда на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Според разкрития на „Гардиън” между 2012 и 2014г. той е получил за консултантски услуги 425 000 евро, идващи от „куха” британска компания, използвана от правителството в Баку.

Данните за цялата схема са изтекли, посредством датското издание „Берлингске”. Те показват, че правителството на Илхам Алиев, обвинявано в редица нарушения на човешките права, е направило 16 000 скрити плащания в рамките на 30 месеца посредством четири „кухи“ британски компании.

Част от парите са отишли към политици и журналисти, в рамките на международна операция за изчистване на имиджа на режима на Алиев, многократно обвиняван в нарушаване на човешки права, смятат западните медии.

Огромните средства са били осигурени както от богатата на петрол азиатска страна, така и от основният й съюзник – Русия.

Изтеклите банкови документи показват плащания за няколко вече бивши членове на ПАСЕ – Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Сред тях са бившия германски депутат Едуард Линтнер и италианецът Лука Волонте.

Плащанията идват в момент, в който Азербайджан е силно критикувана за арестите на активисти за човешки права и журналисти, както и при съмнения относно честността на изборите в страната.

През 2013г. Съвета на Европа не приема внесен критичен доклад срещу режима на Алиев.

Опитите на Азербайджан да заглуши критиките, като плаща на различни общественици, вече е известен като „хайверна дипломация”. Линтнер и Волонте вече са били уличаване в получаване на суми от азербайджанските власти за лобизъм.

Една от новостите в сега изтеклите документи са плащанията към Митрев.

„Гардиън” изтъква, че той е изпратен в ЕБВР от предишния кабинет на Бойко Борисов през март 2016г.

Между 2012 и 2014 е получил 425 000 евро за консултантски услуги от една от регистрираните във Великобритания компании.

Пред британския вестник Митрев потвърждава за плащанията, които според него са били за „законни бизнес консултации”.

Той отрича да е бил наясно с азербайджанска схема и произхода на средствата.

„Всички доходи, генерирани от дейности в различни страни, са надлежно декларирани и обложени в страната, където живея – България”, заявил Митрев.

Той допълва, че е спрял работата си като консултант, след като се върнал в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Първият негов мандат в нея започва през 1997, а между 2002 и 2010 е нейн директор за България, Полша и Албания. През 90-те Митрев е директор на Центъра за масова приватизация. Сътрудник е на Първо главно управление на Държавна сигурност (външното разузнаване) от 1980 до 1985 година.

От „Гардиън” изтъкват, че съпругата на Митрев Ирина Бокова е връчила едно от най-високите отличия на ЮНЕСКО, медалът „Моцарт” на първата дама и вицепрезидент на Азербайджан Мехрибан Алиева.

Бокова е домакинствала и фотоизложбата „Азербайджан – Земя на толерантността” в централата на ЮНЕСКО в Париж. Организатор е фондацията „Гейдар Алиев”, кръстена на покойният бивш президент на Азербайджан и предшественик на сина му Илхам.

Българката отрича да има конфликт на интереси между консултантската работа на съпруга й и нейната в ООН.

„Като генерален секретар на агенция на ООН е мой дълг да поддържам отлични работни отношения с всички членове на организацията. Азербайджан не прави изключение”, изтъква Бокова пред „Гардиън”.

Тя допълва, че е горда с работата си в сферата на човешките права, свободата на словото и безопасността на журналистите.

Според разкритията на европейските издания, азербайджанските власти са отделили големи средства за лобизъм, включително плащайки на западни телевизионни продуценти за удобно отразяване.

Банковите данни показват, че средствата са били изразходвани от получателите си за разнообразни цели.

Голяма част в крайна сметка са били насочени към фирми в сферата на търговията и услугите, както и към частни училища в Западна Европа.

Огромен дял от средствата са идвали от Международната банка на Азербайджан – най-голямата в страната. 1,4 милиард долара идват от мистериозната компания „Бактелеком”, която няма уебсайт и не извършва дейност, но според западните медии е свързана с Мехрибан Алиева.

29,4 милиона долара са дошли от руската държавна оръжейна компания „Рособоронекспорт“.

Източник:
vesti.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.