ЕССР се кани да съди Полша, Чехия и Унгария заради отказа да приемат „бежанци“

ЕК може до няколко седмици да задейства съдебна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария, ако те продължават да отказват да приемат бежанци от Италия и Гърция.

В изказване пред журналисти след оповестяване на решението на Съда на ЕС, с което се потвърждава законосъобразността на квотите за мигранти за отделните държави членки, европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви:

„Ако страните членки, които не са приели изобщо никакви бежанци или отдавна не са приемали такива, не променят подхода си в близките седмици, Комисията трябва да обмисли да направи последната стъпка в процедурата по нарушения и да изправи пред Съда на ЕС Полша, Чехия и Унгария“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съдът на ЕС има правомощието да налага финансови наказания на правителства, които не изпълняват законите на ЕС. Словакия не е включена в съдебната процедура. Тя неотдавна се съгласи да приеме известен брой мигранти, отбелязва Асошиейтед прес.

По-рано стана ясно, че Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария срещу европейската миграционна политика и потвърди правото на Брюксел да изисква от страните членки да приемат кандидати за убежище, предаде Ройтерс.

Съдът постанови, че ЕС има право да налага на националните правителства да приемат на квотен принцип бежанци, главно от Сирия, приютени в Италия и Гърция.

„Съдът отхвърля жалбите на Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително презаселване на кандидати за убежище, се казва в решението. Механизмът допринася Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 г.“

Програмата, изготвена от Европейската комисия, беше одобрена с мнозинство от гласовете на страните членки въпреки съпротивата на бивши комунистически страни, които настояват, че обществата им не могат да интегрират мюсюлмански имигранти.

Тя предвижда презаселване на 160 хиляди кандидати за убежище, от които досега са преместени едва 25 хиляди.

Представени от Европейската комисия данни показват, че досега България е приела по квотите на ЕС за разселването на мигранти 50 души, пристигнали в Гърция.

От Гърция нашата страна е дала обещание да приеме 860 души. От Италия и от Турция до началото на тази седмица у нас не са били приети мигранти по квотите.

От Италия нашата страна следва да приеме 471 души, като до юни желание да дойдат у нас са проявили 140 мигранти.

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Словакия и Унгария срещу европейската миграционна политика

Съдът потвърди правото на Брюксел да изисква от страните членки да приемат кандидати за убежище, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Съдът постанови, че ЕС има право да налага на националните правителства да приемат на квотен принцип бежанци, главно от Сирия, приютени в Италия и Гърция.

„Съдът отхвърля жалбите на Словакия и Унгария срещу временния механизъм за задължително презаселване на кандидати за убежище, се казва в решението.

Механизмът допринася Гърция и Италия да се справят с последиците от миграционната криза от 2015 г.

Програмата, изготвена от Европейската комисия, беше одобрена с мнозинство от гласовете на страните членки въпреки съпротивата на бивши комунистически страни, които настояват, че обществата им не могат да интегрират мюсюлмански имигранти. Тя предвижда презаселване на 160 хиляди кандидати за убежище, от които досега са преместени едва 25 хиляди.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.