Шест мегабанки създават своя криптовалута

Шест от най-големите банки в света стартират съвместен проект за създаване на собствена цифрова валута. Utility Settlement Coin (USC) ще облекчи взаимните трансакции между тях. Банките в проекта са: Barclays, Credit Suisse, канадската банка за търговия, HSBC, MUFG и State Street. Тези мегабанки се присъединиха към UBS, BNY Mellon, Deutsche Bank, Santander, NEX и стартъпа Clearmatics. Цифровата валута ще се основава на blockchain технология, на която се базирани и останалите криптовалути.

Проектът е в процес на разработване, в който банките все още мислят за кибернетичната сигурност, съобщава Financial Times. Тестовете, които се провеждат досега, са насочени към по-бърза смяна на собствеността на USC.

USC ще може да се използва и за закупуване на облигации и акции. Няма да се използват класическите трансакции и авторите на новите решения твърдят, че те ще бъдат по-бързи, по-евтини и по-надеждни. Това ще промени в голяма степен съществуващите междубанкови системи.

„Blockchain е добра и трайна система. Интересното е, че откакто съществува, Bitcoin не е пробит нито веднъж, а все пак технологията е достатъчно достъпна“, казва Алкс Бутлин от BNY Mellon.

Експертите смятат, че икономиката, подкрепена от криптовалутата, ще осигури по-голяма стабилност, икономически растеж и по-ефективна парична политика.

Криптовалутата ще бъде въведена в банковите системи поетапно.

„Бъргър Кинг“ пусна криптовалута в Русия

WhopperCoin е името на най-новата криптовалута. Става въпрос за валутата, която ще използва веригата ресторанти за бързо хранене „Бъргър Кинг“ в Русия.

Посетителите на ресторанти ще получат един WhooperCoin за всяка рубла, консумирана в ресторанта. Когато потребителят събере 1700 криптомонети, може да си купи с тях един сандвич Whooper. На практика излиза, че за безплатен сандвич потребителите ще трябва да похарчат 24 евро. Цената на сандвичите е над 4 евро, така че всеки пети или шести сандвич ще бъде безплатен.

Освен това собствениците на WhopperCoin не трябва да купуват сандвичи с пари. Те могат да търгуват с монетите – да ги продават, купуват или съхраняват, съобщава Би Би Си.

„Това е и инвестиционен инструмент. Според прогнозите ни криптовалутата ще нарасне прогресивно. Храненето на The Whooper днес е и стратегия за финансово благоденствие „, казва Иван Шестов от Burger King Russia.

До края на следващия месец компанията ще пусне приложение за iOS и Android за цифровите монети.

Източник: в-к Сега

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.