САЩ, Япония и Южна Корея искат от ООН нова порция свирепи санкции срещу Северна Корея

САЩ, Япония и Южна Корея искат чрез ООН смазващи санкции срещу Северна Корея. Позицията на Китай и Русия засега е неясна.

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина.

Това предвижда представената от САЩ проекторезолюция в съвета, с която Ройтерс е успял да се запознае, предаде БТА.

Американската представителка в съвета Ники Хейли иска 15-те страни членки да гласуват по налагането на тези санкции в понеделник, 11 септември, в отговор на шестия и най-мощен досега ядрен опит, извършен от Пхенян.

Руският представител Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е „малко преждевременен“. Той изрази съмнение, че съветът може да съгласува и приеме резолюцията за една седмица.

Засега не е ясно дали предложеният от САЩ документ има подкрепата на Китай, който е най-близкият партньор на Северна Корея, който доставя и почти целия й необходим петрол.

Китай и Русия са двете от петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност с право на вето.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с китайския лидер Си Цзинпин, но не стана ясно дали двамата са разговаряли за нови санкции срещу Пхенян, които биха били най-тежките, налагани досега. След разговора Тръмп каза само, че военни действия срещу Северна Корея не са първият избор на САЩ, „но нека да видим какво ще се случи“.

Москва и Пекин остро осъдиха последния ядрен опит на КНДР, като същевременно изразиха позиция, че севернокорейският възел може да бъде разрешен единствено с мирни средства, чрез диалог и преговори, и призоваха и Вашингтон, и Пхенян към сдържаност.

С последните наложени от Съвета за сигурност санкции на 5 август на Северна Корея бе забранено да изнася въглища, желязо, олово и морски храни – все важни продукти, произвеждани от нея, на които тя разчита за валута.

Новата проекторезолюция на САЩ, подкрепяна и от Великобритания и Франция, предвижда освен петрол, да бъде забранен вносът в Северна Корея на кондензат, рафинирани петролни продукти и течен природен газ.

Японският премиер Шиндзо Абе и южнокорейският президент Мун Дже-ин се споразумяха днес да работят съгласувано за налагане на нови, по-строги санкции на Северна Корея, предаде ДПА. Двамата лидери разговаряха в кулоарите на Източния икономически форум в руския град Владивосток.

Абе и Мун заявиха, че ще настояват Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, предвиждаща налагане на Пхенян на „най-тежките досега санкциите, включително прекъсване на петролните доставки“, съобщи в Сеул говорител на президента, цитиран от агенция Йонхап.

В Токио японският премиер каза пред журналисти, че повтарящите се провокационни действия на Северна Корея са безпрецедентна и много сериозна заплаха, съобщи агенция Киодо.

Източник:
дир.бг

Коментар:

Идиотизмът на тези санкции е в това, че те засягат най-вече обикновения човек и няма да навредят кой знае колко на Ким… Дори напротив – тези санкции в определен смисъл и му помагат като му дават великолепно оправдание за евентуалните беди на корейския народ – има си външен враг – виновник за вредите.

Ако искат наистина да навредят на корейския режим, подходът е точно обратният – в либерализацията на икономическите връзки, за да може народът там наистина да усети ползите на свободата, в т.ч. и свободната търговия.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.