ЕССР ще вдига данъците за дигиталните компании

Целта била дигиталните компании да бъдат облагани там, където създават приходи, а не само в страните, където се намира данъчната им централа

ЕС готви промени за вдигане на данъците на интернет гигантите

Европейските министри на финансите ще обсъдят идната седмица промени в регламентите с цел да бъдат увеличени данъците на многонационални интернет компании като Google и Amazon, става ясно от документ, станал достояние на Ройтерс.

Онлайн гигантите са изправени пред нарастващ натиск в Европа заради плащаните от тях ниски данъци, но страните често се затрудняват да увеличат налозите поради съществуващите регламенти, ограничаващи облагането до страните, където те присъстват физически.

Сегашната законова рамка облагодетелства цифровите компании спрямо останалите и лишават държавите от ценни постъпления, се казва в документ на естонското председателство на ЕС, подготвен за неформалната среща на финансовите министри в Талин на 15 и 16 септември.

Документът предлага реформа на международните данъчни закони, за да се промени схващането за „постоянно установяване“, така че дигиталните компании да бъдат облагани там, където създават приходи, а не само в страните, където се намира данъчната им централа.

Източник: БТА

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.