Унгарски проправителствен сайт е публикувал черен списък със соросоидни журналисти

Унгарски проправителствен сайт публикева черен списък с журналисти, обвинени, че обслужват интересите на милиардера Джордж Сорос.

Това предизвика протести от Националната асоциация на журналистите в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА. В списъка, публикуван на сайта 888.hu, са имената на осем журналисти, повечето унгарски, работещи като кореспонденти на чужди медии. Сред тях са кореспондентите на агенциите Ройтерс и Блумбърг, на списание „Политико“ и на германската телевизия Цет Де Еф.

Статията в проправителствения сайт е озаглавена: „Списъкът: представяме чуждестранните пропагандатори на Сорос“.

Към тях е отправено обвинението, че не са обективни и независими и че обслужват интересите на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, наричан от унгарските власти „обществен враг“ и обвиняван, че се меси в унгарската и в европейската политика.

Националната асоциация на унгарските журналисти изрази остър протест срещу „този метод, който ни връща в антидемократичните времена и който е твърде далеч от практиките на демократичната журналистика и информация“.

Асоциацията е обезпокоена от умножаването на пречките пред упражняването на журналистическата професия в Унгария. Тя отбеляза, че на някои журналисти е забранен достъп в парламента, че правителството не отговаря на писмени въпроси и не кани на пресконференции журналистите, които смята за опоненти.

Премиерът Виктор Орбан е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос.

„Сорос и неговите организации искат да вкарват по един милион мигранти в ЕС на година“ , заяви преди време в европарламента унгарският премиер.

ЕК вече предприе наказателна процедура срещу Унгария заради промените в закона за висшето образование, които бяха насочени срещу основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.