Каталуния се подготвя за референдум въпреки решението на Конституционния съд в Мадрид

Кметът на Барселона поиска гаранции, че общинския персонал няма да бъде подложен на юридическо преследване, или да загуби работата си, ако помогне за организацията на референдума за независимост на Каталуния, който трябва да се проведе на 1 октомври, съобщи Reuters. Независимо от това, повечето от кметовете в автономната област, които наброяват близо 1000 души, са заявили, че ще продължат с организацията на гласуването, въпреки че то беше обявено за незаконно от властите в Мадрид, съобщи КРОСС.

След първоначалното предложение да се позволи помещенията в града да бъдат използвани като избирателни секции, кметът на Барселона Ада Колау поиска от каталунското правителство допълнителни уверения, че замесените държавни служители ще бъдат защитени.

Парламентът на Каталуния гласува за провеждането на референдум за независимост на областта от Испания на първи октомври, което предизвика сблъсък с испанското правителство, което се зарече да спре гласуването, което бе обявено за нелегално от Мадрид.

Анкетите, направени в североизточния район, показват, че подкрепата за отделяне от Мадрид намалява, като според Reuters, това се дължи на растежа на испанската икономика. Все пак мнозинството от каталунците искат да се възползват от възможността да гласуват, дали да се отделят от Испания.

До петъчната вечер, 647 от 948-те общини в Каталуния, са информирали местното правителство, че имат намерение да позволят провеждането на плебисцита. Във видео, публикувано в Туитър, се вижда как кмета на община Серданьола разкъсва на две парчета писмото изпратено от Конституционния съд на Испания, в което се предупреждава за правните последици от участието в референдума, което предизвика бурни овации сред присъстващата тълпа.

Групи, искащи независимост от Мадрид, протестираха пред централните сгради на няколко общини в Каталуния, които обявиха, че няма да позволят общинските площи да бъдат използвани за гласуването.

Източник: Гласове

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.