„Протежето на Пеевски за шеф на ВАС е ”кредитор” и ”цедент”, според имотния регистър“

Хора от Североизточна България са ипотекирали земи в полза на сочения за бъдещ шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков в качеството му на ”кредитор”. Други пък са отстъпили имоти под формата на цесии. Този твърде озадачаващ факт установи Фрог нюз след обстоен преглед на данните от имотния регистър. Чолаков е лансиран за високия пост от настоящия председател на съда Георги Колев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Само може да се гадае защо Чолаков е вписан като „кредитор” или като „цесионер” в документите, които са публично достъпни. Обичайно такава практика има, когато се дава голям заем, който трябва да бъде обезпечен, най-често с имот. По принцип, без съответното разрешително, подобна дейност, позната повече като лихварство, се счита за престъпление и се наказва с лишаване от свобода от три до пет години. В случая с Чолаков не е видно от материалите дали на 100 % се касае за подобно нещо и само може да се гадае в тази посока.

Така например мъж и жена на 15 февруари т. г. са ипотекирали 15 декара земя в балчишкото с. Стражица. Като кредитор е посочен Георги Чолаков. Именно той се сочи и като цесионер в поредица от други прехвърляния на земи, които са отново в Балчишко, основно в селата Ляхово, Гурково и Стражица. Близо 10 такива случая са описани в имотния регистър, като се касае за земи от 6 до 15 декара в т. нар. „Златна добруджа”. Любопитното е, че цедент във всички сделки е посочено едно и също лице-Илиян Петков, което много напомня на някакъв вид схема. Според регистъра, на 3 юли 2017 година „длъжникът“ Таня Атанасова дава на „кредитора“ Георги Чолаков апартамент от 103 квадрата, намиращ се в Сливен, което показва, че тази дейност продължава и през тази година. Чолаков се е сдобил с недвижимо имущество по Южното Черноморие, главно в Несебър.

От справка на имотната му декларация, подадена пред Инспектората на ВСС е видно, че през 2016 година Чолаков и жена му са се сдобили с три ниви в Стражица и Лаково, които са общо 23 декара. Има още 5 113 евро на влог. Соченият за наследник на Георги Колев е декларирал и солидни кредити към банки. Те са четири на брой, съответно за 19 000 лв., 7 500 лв., 106 000 лв. и 60 000 евро.

Нито един магистрат до този момент не е попитал предложения за шеф на ВАС Георги Чолаков какви са тези договорни ипотеки, в които е замесено името му и за какво иде реч. Според устна препоръка, дадена наскоро до всички административни съдилища в страната, е трябвало да се напишат добри препоръки за Чолаков. Мнозина магистрати от ВАС са убедени, че изборът му вече е предрешен и нищо не е в състояние да обърне мача. Това навежда на мисълта, че подобни назначения се правят против правилата за прозрачност, както и че продължава тенденцията за задкулисни договорки и рокади. Уточняваме, че във ВАС се гледат делата, които са с най-голям обществен интерес. Именно в този съд хората могат да се жалват от произвола на държавата.

Източник: Гласове

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.