Канабисът – “зеленото злато” на Китай

Листата се продават на фармацевтични компании, стеблата на текстилни фабрики, а семената на фирми от хранително-вкусовия бранш

Китай лека-полека се превърна в свръхдържава в производството на медицински препарати от канабис. Отглеждането на коноп е разрешено в Североизтока, край границата с Русия, и в южните райони. Използването му обаче е под държавен контрол. Научноизследователски институти работят върху употребата му за лечебни цели, във военното дело и промишлеността. В света са регистрирани към 600 патента за изделия от коноп. Половината са издадени на китайци.

Всяка пролет, през април, Цзян Синцюан заделя част от площите в своята ферма за конопени насаждения. Стопанството му се намира в провинция Хейлунцзян, до границата с Русия. Размерът на нивите зависи от пазарното търсене. Но вече от няколко години коноп се засява на около 600 хектара. Също като другите селяни от околията Цзян събира реколтата си напълно законно.

Растениевъдите продават стъблата на текстилни фабрики, произвеждащи висококачествени платове, листата – на фармацевтични компании за направа на лекарства, а семената – на фирми от хранително-вкусовия бранш, които приготвят от тях сладкиши, кухненски масла и напитки.

За фермерите реколтата е зелено злато

Канабисът им носи над 10 000 юана (1500 долара) от всеки хектар. А обикновените култури като царевицата дават едва по няколко хиляди юана. При това конопът няма много естествени врагове, значи няма и харчове за пестициди.

Властите легализираха и въведоха регламент за производството миналата година. Дотогава просто си затваряха очите. Друг важен производителен район е южната провинция Юнан. Там производството се регламентира още от 2003 г.

Според държавната статистика двата района представляват към половината площи за легално търговско отглеждане на продукта на планетата. Както твърди в. “Саут чайна морнинг пост”, с правителствената подкрепа и своите традиции Китай без никакви фанфари е заел позиция на свръхдържава в производството и научния анализ на тази селскостопанска култура.

Няма никаква официална статистика колко коноп се събира всяка година в Китай. Плантациите обаче процъфтяват – и тези, които работят за индустрията, и онези, обслужващи наркоманите.

Правителството финансира учени, които изследват употребата на това растение за военни цели – лечение на военнослужещи и производство на платове за военни униформи. Така са създадени и хибридни сортове на тази култура.

Не всеки ден обаче е Великден. През 2014 г. Министерството на обществената сигурност информира, че е открило в страната голям брой нерегистрирани плантации за марихуана, особено в провинция Цзилин и автономния район Вътрешна Монголия.

Коноп се отглежда в Китай от дълги столетия. На първо място заради ценното свойство, че има здрави влакна – подходяща суровина за въжета, платове и хартия. От конопени нишки са правени според учените най-ранните видове хартия, изнамерени в Китай. Семената и листата се използват в традиционната китайска медицина. Класически древен труд по фармация от първи или втори век на нашата ера съдържа следното предупреждение: “Вземе ли човек преголяма доза, ще тича насам-натам като побъркан и ще види дявола (. . .) А след умерена употреба ще може да общува с Бога”.

В разговор с нашия вестник Алексей Маслов, оглавяващ школата за ориенталисти към Висшето училище за икономика, посочи: “Нищо чудно, че канабис се произвежда в големи количества в Китай. Исторически е така вече от десетилетия. Производство се организира още от 80-те години на миналия век. Защото страни като Индонезия и Малайзия водеха борба срещу наркотичните вещества. И на практика не произвеждаха коноп за медицински нужди.

Логично Китай пое палмата на първенството. Растението наистина се използва за медицински препарати в гражданската и военната медицина. Има и един особен момент. Официално производството на канабис бе забранено още в средата на 80-те. От векове обаче манастирите на даоистите традиционно отглеждат коноп. Защото канабисът влиза в състава на т. нар. хапчета за безсмъртие. Т. е. на препаратите, взимани от даоистите, за да им дават дълголетие и безсмъртие. Те предизвикват халюцинации. И даоистите описват усещанията си в стихове.

През епохите Тан и Сун впрочем поети, несвързани с даоизма, също използват канабиса като наркотичен препарат.

А вече в наше време чужденци понякога идват в Китай, за да си поръчат по интернет марихуана за лични нужди. В Китай производството на канабис е обикновен бизнес, изискващ обаче сериозен контрол. Провинция Юнан например го доставя на британски фармацевтични компании.

На обикновените хора обаче е забранено да употребяват канабис. Случвало се е младежи да лежат дълги години в затвора, осъдени за продажба или употреба, допълни експертът.

Конопът става обект на научни изследвания в края на 70-те години на 20-и век, когато избухва войната с Виетнам. Армията се нуждае от платове за униформи, които да остават сухи при висока влажност на въздуха. И нишките да имат бактерицидни свойства. Други изследователи анализират прилагането на лекарства със съставки на канабиса в полевите болници. Като резултат в света към момента са патентовани около 600 средства на базата на това растение. Половината са изобретени в Китай.

Тан Син, президент на базираната в Пекин група HempinvestmentGroup, казва, че в партньорство с Народноосвободителната армия на Китай разпространява китайски продукти и технологии в цял свят. Съвместно с военни специалисти се извършват клинични проучвания на лекарство за синдрома на посттравматично стресово разстройство.

По думите на Тан неговата компания се кани да пласира получени от канабис продукти във всички страни, участващи в проекта за Път на коприната, разработен в Пекин.

Как обаче ще се приеме това у нас? Наша опитна лекарка терапевт заяви пред “Независимая газета”, че в Русия не се използват лечебни средства, направени от марихуана.

У нас се отглеждат към 1000 дка за фураж и влакно

С подаване на заявление по установен образец земеделците в България могат да отглеждат легално канабис. Това обяви пред БНР Стефка Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.Ведомството ще издава разрешително, което ще важи 1 година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ. Това е регламентирано в проектонаредба, публикувана на интернет страницата на агроведомството. Над 1000 дка са площите, засети легално с канабис у нас, каза още Стефка Дамянова.

Миналата година 16 земеделски производители у нас са се възползвали от тази възможност. След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи“, уточни Дамянова.

Тази новина екзалтира мнозина пушачи у нас, за това от Министерството на земеделието побързаха да уточнят, че марихуаната у нас не се легализира. Посевите с тази култура в нашата страна са от сортове с много ниско съдържание на канабинол и на практика при пушене го няма „магическия ефект“. Тревата в България се отглежда като техническа култура, за земеделски цели – за фураж, за използване на влакната и т.н.

Всичко се контролира и ако канабисът покаже, че съдържа над 0,2 тегловни процента от наркотичното вещество, тревата се конфискува и унищожава от държавата.

Интересното е, че регистърът на производителите на марихуана у нас е секретен, въпреки че тя няма наркотични свойства.

Израел става износител

Израел е малка по територия страна и около 90% от площта й е пустиня, но има големи традиции в селското стопанство. Въпреки консерватизма и силният глас на религиозните партии в местния парламент обаче, оказа се, че по Светите земи имат традиции и в отглеждането на марихуана.

През пролетта израелското правителство одобри законопроект за разрешаване на износа от страната на канабис за лекарствена употреба, съобщиха от кабинета на Айелет Шакед, която е министър на правосъдието. Законопроектът ще бъде внесен в парламента, но не се посочва конкретна дата за това. Свободната употреба на канабис е забранена в Израел, но използването му с терапевтична цел е законно и дори се окуражава от десетина години насам.

В Израел около 25 хиляди пациенти, страдащи от рак, епилепсия, посттравматичен стрес и дегенеративни заболявания, са получили рецепти за канабис през 2015 г. През януари Министерството на земеделието на Израел обясни, че планира да инвестира 8 милиона шекела (1,98 милиона евро) в проекти за медицински изследвания на канабиса. От Министерството на правосъдието на страната съобщиха, че планираният дебат за декриминализирането на употребата на канабис с развлекателна цел се отлага за 12 февруари. В края на януари министърът на обществената безопасност Гилад Ердан подкрепи отмяната на наказателното преследване, като нелегалната употреба се наказва само с глоба.

Олиото от коноп било по-здравословно от зехтина

Семките на канабиса от векове са суровина за направата на олио, което се използва както в кулинарията, така и във фармацията и козметичната промишленост. Според учените то споделя общи качества с лененото олио или с маслото от маслини – зехтина. А според някои дори е по-добро, заради съдържанието си на полезните за организма Омега-3 мастни киселини. Важно е да се знае, че този продукт няма никакви наркотични свойства.

Американецът Рик Симпсън, активист за легализацията на марихуаната, дори твърди, че излекувал над 5000 души от различни болежки, като използвал конопено семе. За да приготвя масло от канабис в домашни условия, на Рик му се налага да си отглежда растението сам. Претърпял е четири полицейски проверки в дома си за три години и дори е лежал 4 години в затвора. Той твърди, че членове на журито, което му лепнало осъдителната присъда, също се лекували с конопено олио.

И Канада поема по пътя на легализацията

Канадското правителство може да легализира употребата на марихуана преди 1 юли 2018 година, за да не се свързва това събитиес Деня на Канада, който ежегодно се отбелязва на тази дата, съобщи Си Би Си. „Мисля, че 1 юли не трябва да се асоциира с каквото и да е, освен с празника на основаването на нашата страна”, заяви влиятелният член на управляващата Канадска либерална партия Бил Блеър. В тази връзка той предлага законът, разрешаващ употребата на марихуаната в Страната на кленовия лист да влезе в сила преди 1 юли 2018 година, а не към тази дата, както бе съобщавано по-рано.

В края на март в Канада стана известно, че законопроектът за легализиране на марихуаната може да бъде приет от националния парламент, където мнозинство има Либералната партия, още на 10 април, тази година. Влизането в сила на мярката, както се отбелязваше, се очакваше на 1 юли 2018 година. Предполага се, че употребата на марихуана в Канада ще бъде разрешена след навършване на 18-годишна възраст, но всяка провинция ще може да вдига възрастовите ограничения според своето виждане, пише ТАСС. Федералните власти ще отговарят за законността на доставките на леката дрога и ще издават лицензи за продажбата ?.Решението за целесъобразността и начините за разпространение на канабиса ще се вземат от регионалните власти. По време на предизборната си кампания сегашният канадски премиер Джъстин Трюдо обеща да разгледа въпроса за легализиране на този наркотик в Канада като се опре на опита на редица американски щати. На 1 юли 1867 година британската кралица Виктория (1819-1901) подписва Акт за Британска Северна Америка, който обявява Канада за двуезичен доминион (самоуправляваща се държава) от Британската империя.

В Уругвай я продават в аптеките

Властите в Уругвай решиха марихуаната да се продава свободно в аптечната мрежа на страната от юли тази година. През юли в тази страна в Южна Америка е зима, но заради легализацията мнозина местни се шегуват, че лятото е подранило.

Още в края на 2013 г., Уругвай прие закон, според който жителите могат сами да отглеждат марихуана в ограничени количества, както и да го купуват в аптеките при представяне на специална карта (до 40 грама на месец). След това през 2014 година Уругвай стана първата държава в света, която прие и закон от този вид. Това стана по инициатива на тогавашния президент Хосе Мухика с цел борба с трафика на наркотици, който е сериозен проблем за Уругвай.

Законът определяше, че всеки човек над 18 г., пребиваващ в Уругвай и регистриран в потребителски регистър, може да си купува по 10 грама марихуана на седмица на цена по-малко от един долар за грам. (За сравнение на черния пазар в България, канабисът се търгува за около 30 лв. на грам, или 15 пъти по скъпо).

Правителството в Монтевидео покани частния бизнес да съгласува даването на няколко лиценза за производство на тревата. Канабисът може да се отглежда от физически лица или да се купува в аптеките за лична употреба.

Източник:
Политика

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.