„Псевдоеколози лапат пари от държавата като спасители“

„Да запазим „Корал“ хем протестират срещу нея, хем вземат 20 бона от хазната

Продават фекална вода на къмпингуващите

Псевдоеколозите от „Корал“, които цяло лято протестираха срещу държавата и местните власти заради проверките на институциите, се оказаха лапащи без свян от същата тази държава. Докато през ден скачаха срещу инспекциите на общината, туристическото министерство и РИОСВ – Бургас, при които лъсна, че нелегално настанилите се на плажа и гората зад тях т.нар. дивокъмпингуващи крадат ток и вода, активистите на „Да запазим „Корал“ са се цанили за спасители на ивицата. Но далеч не безплатно. Сдружението е взело над 20 бона за два месеца работа, като парите са по обществена поръчка, обявена от областната управа на Бургас.

Всичко започва в началото на юли, когато управата обявява конкурс за осигуряване на спасители на неохраняемите плажове. Сред тях заради статута му на място за диво къмпингуване попада от две години и „Корал“. Поръчката е за малко над 70 000 лева, като една трета от тях са предназначени именно за плажната ивица край село Лозенец. Любопитното е, че за останалите 4 плажа остават много по-малко средства, макар да са по-големи като площ.

Подалият оферта кандидат е само един – сдружението „Да запазим „Корал“

НПО-то де факто е свързващото звено между зелените, партията на задкулисието „Да(й), България“ и сайта „Бивол“. Компания в ръководството на сдружението си правятпредставящия се за главен редактор на сайта „Бивол“ и обвиняем за клевета във Франция Атанас Чобанов и Кирил Петков от ръководството на „Дай, България“ и Лилия Попганчева. Последната освен председател на сдружението е и служител на семейство Малееви. Попганчева се води спортен психолог към Тенис клуб „Малееви“, чийто съсобственик Мануела Малеева също е в ръководството на „Да(й), България“. Именно Попганчева е сложила парафа си върху контракта с областната управа на Бургас, чийто срок за действие дори още не е изтекъл. Макар сезонът отдавна да приключи, договорът е до 30 септември. За това време сдружението трябва да получи 20 859 лева, срещу които да предоставя целодневно от 8 до 18 часа по двама спасители на два пункта на ивицата. Общо петима души са записани като такива, а сред тях са братът на бившия концесионер на плажа и настоящ неформален лидер на „Да запазим „Корал“ Атанас Русев – Кирил и бащата на Кирил Петков – Петко Петков. В диспут преди дни в близката до Цветан Василев телевизия BiT друг от активистите на „Да запазим „Корал“ – Васил Гюров, призна, че и той давал смени като заместник-спасител. По договор обаче това може да се прави само от хора, които имат нужните изкарани курсове и разрешителни.

Доколко от сдружението са си вършили работата става ясно от факта, че по-малко от две седмици по-късно човек се удави на плажа. Впрочем това е втори трагичен случай за двете години, откакто ивицата е без концесионер, защото е предназначена за диво къмпингуване. Преди това смъртни случаи не е имало с години.

Случката с договора за спасители е само поредната илюстрация на лицемерието на псевдоеколозите, които третират буквално като бащиния „Корал“

Преди няколко седмици лъсна, че псевдоеколозите продават на заблудени туристи и фекална вода. Това става ясно от сигнал на измамен почиващ, който дори е хванал чревно разтройство, след като е пил от съмнителната течност.

Опасната за пиене вода се разпространява сред хората, които са се настанили в нелегалния къмпинг на Корал. Неколцина от тях си направили съмнителен водоизточник с подръчни средства, който е съвсем близо до септичните ями. Община Царево вече спря тока и водата в района, за които почиващите не плащаха нито лев. При кмета обаче постъпили жалби, че някой събира на хората там пари за питейна вода.

Според сигнала, който мъжът е подал до община Царево и РИОСВ – Бургас, опасната вода му била продадена от един от постоянните обитатели на плажа – Марио Тенев. Свръзката с него пък му направил друг виден „коралец“ – Васил Сървайвъра. Името на последния нашумя, след като стана ясно, че продава ток на незаконно къмпингуващите, макар по принцип да няма легална партида за електричество. В сигнала на пострадалия плажуващ е записано, че Сървайвъра го свързал с Тенев, който от своя страна го свързал към „питейната вода“. „Коралецът“ обяснил на новодошлия турист, че има кладенец, от където изпомпвал водата с хидрофор и от там тя се разпределя към близките каравани и палатки. В разгара на лятото обаче нивото на водата в кладенеца спаднало и затова Тенев обяснил, че ще го допълва от друг водоизточник.

В жалбата на измамения турист пише, че въпросният алтернативен източник всъщност била обикновена горска локва с неустановен произход. От нея с маркучи къмпингуващите пълнели кладенеца на Тенев с вода, а след това от герена съмнителната течност потичала към палатките и караваните. Пострадалият пише до институциите още, че по-късно Сървайвъра му признал, че били правени проби на водата, които показали, че в нея има наличие на отпадни и фекални води.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев вече има издадено предписание за спиране на електроенергията, която се краде. В началото на август е спряна и водата. Къмпингуващите обаче са създали своя система от помпа, маркучи и стар резервоар с чиято вода се къпят, мият съдовете си, а някои дори пият. Водоизточникът е неясен и със спорен произход, макар създателите на импровизираната система да твърдят, че това е дъждовна вода.

„Това е абсолютно невъзможно – там да има извираща вода от някъде. Факт е, че съвсем в близост до въпросното понижение, то дори не е дере, се намират септичните ями на къмпинг „Юг“. Така че възможно е и най-логично е тази вода всъщност да е пропиващата се през почвата, която излиза от септичната яма“.

коментира кметът Георги Лапчев. Някои от летовниците на къмпинга, които са консумирали хлорираната вода от ямата, вече са със стомашно-чревни инфекции. Има подадени жалби до няколко институции и предприети проверки от здравни и екоинспектори, от „Басейнова дирекция“ и от общината.

Началникът на РИОСВ – Бургас, Тони Атанасова коментира, че няма как да твърдят категорично откъде идва тази вода. Според екоинспекторите няма изтичане на отпадни води. В протокола от проверката на „Басейнова дирекция“ пък е посочено, че става въпрос за водосбор от подземни води. Около караваните обаче има поставени множество химически тоалетни, за които тепърва ще се проверява къде са изхвърляни. Очакват се и резултатите на водата, която ще проверяват от здравната инспекция.

„Ще искаме информация за всички договори къде са отишли тези изчерпани води, къде са предадени, в кои пречиствателни станции и така нататък“, каза главният експерт по опазване на водите в РИОСВ – Бургас, Анна Желязкова.

Така се оказва, че някой прибира пари за вода от горски водосбор с неясен произход, за което, по думите на кмета на Царево, вече има подадени жалби, включително че хората плащат като за вода за питейни нужди. Според местните в района отдавна има друг интерес спрямо апетитния терен, собственост на фирма „Ибердрола“.

Жалбите са стигнали и до прокуратурата, откъдето сигналът за водоизточника ще бъде проверяван, включително и незаконното събиране на пари за водата.

Източник: Монитор

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.