Руските власти атакуваха месинджъра Телеграм

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) състави срещу месинджъра Телеграм протокол заради отказа да предостави достъп до съобщенията на потребителите.

Това пише в електронното си издание телевизия „Дожд“, като цитира съобщение на Павел Дуров – основателя на Телеграм. Според протокола Телеграм не е изпълнил „задължението си да предоставя информацията, необходима за декодиране на приеманите, предаваните, доставяните и обработваните електронни съобщения“, предадоха Би Би Си и БТА.

Дуров коментира, че Русия следва примера на Иран, където е образувано наказателно дело срещу бизнесмена. Иранските власти обясниха, че Телеграм се използва от терористи, разпространители на детска порнография и търговци на наркотици.

Павел Дуров заяви в отговор, че администрацията на Телеграм блокира противоправните съобщения.

„Заради неизпълнението на антиконституционния закон на (депутата) Яровая ФСС съставя административни протоколи срещу нас, които според юристи неизбежно водят до съдебни процеси“, обобщава Дуров.

През юли руският парламент одобри закон, забраняващ в руския интернет да се ползват уеб услуги за анонимен достъп до сайтове, блокирани в страната. Гласуван е и закон, който задължава хората да се идентифицират с телефонен номер, за да ползват онлайн комуникации.

От 1 януари онлайн фирмите – руски и чуждестранни, са задължени да пазят данните на потребителите си от Русия и да ги предоставят на властите при поискване.

„Дожд“ напомня, че след заплаха Телеграм да бъде блокиран в Русия, Дуров се съгласи да регистрира месинджъра в специалния регистър на държавната служба „Роскомнадзор“, но отказа да съобщава на властите данни за потребителите.

Междувременно вчера руските власти заплашиха да блокират Фейсбук през 2018 г., ако тя не спазва приет неотдавна закон. Законът задължава интернет компаниите да съхраняват личните данни на своите руски потребители в Русия.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.