Марио Драги: „ЕЦБ няма власт да регулира Биткойн“

Европейската централна банка няма правомощия да регулира криптовалутите. Това посочи президентът на ЕЦБ Марио Драги по време на реч пред Комисията по икономически и парични въпроси към Европейския парламент.

„Всъщност не би било в нашите правомощия да забраняваме или регулираме” биткойн и другите дигитални валути, каза Драги, пише в съобщение на сайта на ЕЦБ, цитирано от CoinDesk.

Коментарът на банкера дойде след въпрос от комисията дали ЕЦБ планира въвеждането на регулаторна рамка или директна забрана на криптовалутите и дали навлизането на финтек във финансовия свят не изисква по-високи капиталови изисквания с цел защита на банковия сектор.

По думите на Драги, ЕЦБ все още не обсъжда потенциалния принос на криптовалутите, но вероятните сфери на анализ биха включили риска по отношение на обема на виртуалните валути, употребата им и икономическия принос.

„Трябва да се запитаме какъв ефект имат криптовалутите върху икономиката”, каза Драги, добавяйки, че дигиталните активи са все още твърде незрели, за да бъдат считани за приложим начин за разплащане.

Главните притеснения на ЕЦБ относно криптовалутите и цялата екосистема около тях са свързани със сигурността.

По-рано този месец Марио Драги критикува инициативата на Естония, която планира да пусне национална виртуална валута на име estcoin.

„Ще коментирам естонското решение: никоя страна-членка не може да представя своя собствена валута. Валутата на еврозоната е евро”, каза Драги.

Драги не е единственият от ЕЦБ, който коментира криптовалутите през последните дни.

Вицепрезидентът на институцията Витор Констанцио посочи миналата седмица, че криптовалутите са спекулативен актив, като ги сравни с „манията по лалетата” – често посочван пример за балон от миналото.

Констанцио добави, че ЕЦБ не вижда заплаха в криптовалуите за политиката на централната банка.

Източник: profit.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.