бойка борисова „запуши устата“ на ДПС с порцион от 20 млн. лв.

ДПС успя да осребри рекета си срещу управляващата коалиция преди европредседателството. 20 милиона лева от допълнителните средства за 2017 г., които правителството отпусна на общините, отиват във вилаети на ДПС. На заседанието си в четвъртък правителството отпусна допълнително 47,5 млн. лв. на редица общини, като средствата ще се използват приоритетно за ремонт на уличната мрежа и инфраструктурни обекти. Близо половината от средствата отиват в общини на ДПС, показва справката за разпределението на парите.

Общата сума, която ще получат депесарските крепости, възлиза на близо 21 млн. лв. За сравнение – общините, контролирани от ГЕРБ, ще получат по-малко – около 16 млн. лв., а тези на БСП – едва 986 хил. лв. Останалите около 9 млн. лв. се разпределят между кметове от други политически партии, като близо 3 млн. лв. от тях ще отидат в ръцете на общини, управлявани от Реформаторския блок.

Най-големият пай от допълнителната държавна помощ отива в управляваната от ДПС община Борино. Тя ще получи малко над 3 млн. лв.

1,4 млн. лв. са предназначени за Кърджали. По половин милион и отгоре ще получат депесарските крепости Белица, Якоруда, Руен, Ардино, Крумовград, Момчилград, Завет, Самуил, Главиница, Ситово, Рудозем, Омуртаг, Венец, Върбица, Каолиново и др.

Прави впечатление, че най-големите траншове към общини на ГЕРБ отново са в смесени райони. 2, 2 млн. лв. ще бъдат отпуснати на Дулово, чийто кмет Юксел Ахмед бе преизбран за втори мандат на последните местни избори с решаващата подкрепа на ГЕРБ, но мнозинството в общинския съвет се държи от ДПС. Близо 3 млн. лв. ще получи община Пещера, 2 млн. лв. – Силистра, 1 млн. лв. – Тутракан.

Близо 43% от общата сума, предназначена за общините, отива към ДПС, 29,5% – към ГЕРБ, 19,3% – към „независими“ кметове, често подкрепяни от голяма политическа сила, 6,2% – към РБ и само 2% – към БСП.

Щедростта на правителството към общините на ДПС може да се обясни със зачестилите напоследък атаки срещу управлението от страна на движението. От няколко седмици не минава и ден, в който хората на Мустафа Карадайъ да не оспорят участието на националистите във властта. Въпросът бе отнесен и до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по време на посещението му у нас преди дни.

Не е ясно дали порционът от 21 млн. лв. ще е достатъчен да затвори устата на ДПС преди европредседателството и да гарантира спокойствието на управляващите. Това ще си проличи от поведението на партията.

Във всеки случай почетният лидер на ДПС Ахмед Доган затвърди усещането, че той „раздава порциите във властта“.

Източник:
Гласове

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.