Администрацията на Тръмп саботира „Северен поток – 2“

Руски анализатори смятат, че САЩ и президентът Тръмп продължават с всякакви средства да се опитват да попречат на изграждането на „Северен поток – 2“.

В обширен материал на страниците на сайта на РИА Новости, популярният руски анализатор и блогър Иван Данилов, известен като Crimson Alter, анализира опитите на американците и някои западноевропейски кръгове да попречат на изграждането на втората газова връзка между Русия и Германия, „Северен Поток – 2“.

Според него, през последните няколко дни газопроводът „Северен поток-2″ е подложен на масивна дипломатическа и информационна атака.

Ройтерс дори е пуснала материал със заглавие: “ Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че „Северен поток – 2 „няма да бъде построен“.

Агенция Bloomberg, от своя страна, публикува материал, който описва „план за потискане на руския газ за Германия“. Там се твърди, че въпросният план вече се изпълнява с пълната подкрепа от Европейската комисия.

Към антируските действия на американските държавни структури и компании се присъединил и датският парламент, който всъщност бил забранил изграждането на Северен поток-2 в териториалните му води.

Някои руски медии и експерти се присъединили към общия хор, публикувайки материали, в които се определят политическите рискове, свързани с изграждането на газопровода.

Все пак, ако някой си направи да прочете и самите материали, не само заглавията им, извън политическия и дипломатически контекст, тогава се очертава различна картина, твърди Данилов.

Той коментира съобщението на агенция Ройтерс относно изявлението на заместник-помощник секретаря в Бюрото за енергията на Държавния департамент на САЩ Джон Маккарик за американски санкции срещу европейски компании, които участват в изграждането и финансирането на „Северен поток – 2“.

„Американският дипломат наистина твърди, че Държавният департамент „очаква“, че Северен поток – 2 няма да бъде построен, но ако прочетете цялата стенограма на изявлението му, можете да видите, че по-нататък в нея той посочва какви американски действия трябва да бъдат предприети след изграждането на газопровода“, посочва анализаторът.

По думите на Маккарик, САЩ трябвало да разгледат „рамките на проекта“, за да преценят какви действия и санкции трябва да бъдат предприети спрямо компаниите участващи в изграждането му.

Мнозина коментатори виждат в това изявление открита заплаха към партньорите на Газпром от европейска страна с цел те да бъдат заставени да се откажат от участието си в проекта.

Според Данилов, тези заплахи едва ли ще подействат, тъй като, според текста на американския документ за санкциите, те няма да бъдат прилагани за проекти, инициирани до втори август 2017 година (какъвто е Северен поток-2)

В тази насока той сочи изявлението на главата на Wintershall, основен европейски партьор в изграждането на газопровода, Марио Мерен:

„Разбира се, ние видяхме обяснението, дадено от американското правителство и на първо място мисля, че то ясно показва, че ние ще продължим да подкрепяме проекта. Финансираме проекта заедно с други международни компании“.

Все пак, според руския анализатор, с оглед на „токсичните взаимоотношения“ между Тръмп и част от администрацията му, която открито го саботира, не може да се изключи напълно вероятността Държавният Департамент да отмени собствените си тълкувания, задълбочавайки (санкционния) натиск над европейските участници в проекта за газопровод.

Анализаторът напомня, че при приемането на последния пакет санкции, някои висши еврочиновници, сред които министърът на икономиката на Германия Бригита Циприс, както и самия председател на Еврокомисията Юнкер, заплашиха с ответни санкции, ако САЩ въведат едностранно такива срещу европейските компании, участници в такива проекти.

Според Данилов, от една страна открита търговска война между САЩ и Европа е малко вероятна, но от друга, американците не могат директно да признаят евентуално поражение в опитите си да попречат на изграждането на газопровода.

Той смята, че проектът за изграждане на допълнителен терминал за компресиран природен газ няма как да обезпечи повече от 10 на сто от потреблението, което би осигурил „Северен поток-2“.

От друга страна, датската забрана за преминаването на тръбата през датски териториални води, само е довела до удължаването и с 10 километра, а Дания щяла да загуби съответните транзитни такси.

Като извод, авторът заключава, че въпреки нарасналия медиен шум, проектът ще бъде реализиран, тъй като е изгоден и на двете страни, а европейците са склонни да приемат известен политически риск в името на сигурните и достатъчни по обем доставки на природен газ.

Текстът е публикуван със значителни съкращения в дир.бг.

Оригиналното заглавие е „Тръмп крие безсилието си, опитвайки да задуши руската тръба

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.