КЕВР искат права като на ДАНС

Става ясно от следната публикация във в-к „Сега“:

КЕВР ще може да иззема документи и да изисква телефонни разпечатки от подопечни дружества, предвиждат законови промени

Комисията за енергийно и водно регулиране може да се сдобие с нови, по-големи правомощия, свързани с контрола на лицензите на подопечните й дружества – ЕРП-та, топлофикации, газови дружества и др. Това е заложено в промени в Закона за енергетиката, които в момента се подготвят от експерти от ресорното министерство. Поправките са били обсъдени на едно от закритите заседания на регулатора миналия месец.

Част от новостите предвиждат КЕВР да може да изисква съществуващи записи на телефонни разговори и предаване на данни, или да поиска от съда да наложи запор на движими вещи и вземания. Предвижда се също регулаторът да може да поиска и възбрана върху недвижими имоти. Ще могат да се правят и предложения за временно лишаване от право за упражняване на определена професия или длъжност, става ясно от протокола на закритото заседание.

Друга промяна в Закона за енергетиката засяга размера на санкциите, които може да налага регулаторът при нарушения. За юридически лица те са в границата между 20 хил. лева и 150 хил. лева в зависимост от нарушението. Експертите на КЕВР обаче настояват, че глобите трябва да бъдат по-големи. Според Александър Йорданов, член на КЕВР, не е все едно дали нарушението се извършва от фирми с доминиращо положение на пазара, или не. Затова той предлага санкцията да бъде обвързана с размера на приходите.

Йорданов дава и пример със санкция от 1 млн. лева и ефекта, който би имала тя за Националната електрическа компания (НЕК), или за по-малък субект на пазара, съобщава Инвестор. От изказванията на комисарите става ясно, че текстовете не прецизират в пълна степен и кой носи наказателната отговорност в случай на нарушения.

ИСКАНИЯ

Още през лятото КЕВР обяви, че ще предложи промени в Закона за енергетиката със санкции, които да бъдат налагани от регулатора при установяване на нарушения на пазара на електроенергия. „При промените, които ще се направят в Закона за енергетиката, по всяка вероятност ще предложим да се разпише процедура, също така и правомощията и санкциите, които могат да се налагат при нарушение на правилата за работа, ако се установят такива“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.