Криптовалутите ли са „балонът“ при сегашната… „парична“ схема

Балон ли са криптовалутите?

Дали криптовалутите са балон, аналогичен например на манията по лалетата от първата половина на 17-ти век?

Може да се зададе и един друг въпрос – колко би могъл да издържи другият далеч по-огромен балон – на фиатните (т.е. лишени от каквото и да е реално покритие) валути и кой балон е по-голям и съответно ще се пукне по-напред. Също така не са никак малки балоните в различните ценни книжа и имотите, получили се в следствие на „фиатната експанзия“ (т.е. парична фалшификация) на централните банки.

И ако приемем, че има балон на криптовалути, то този балон пак се дължи на фиатна експанзия, т.е. на парични фалшификации. Излиза, че при положение, че по света има такова огромно количество фиатни схеми, е съвсем логично някои по-оскъдни и стойностни активи да поскъпват твърде много.

Но например криптовалутите с реално приложение в икономиката са доста различни от акции на някои компании, дори и последните да са силно привилегировани. Всяка една корпорация и дори банка може да фалира. Но с една децентрализарана криптовалута нещата не стоят по същия начин. Линукс например може ли да фалира? Майкрософт може, но Линукс не. Така че цената на криптовалутите, измерена във фиатни схеми, може да варира във времето, но докато има хора, които им гласуват доверие по света (като потребители, търговци, миньори, разработчици, инвеститори, спекуланти и т.н.) и тях ще ги има.

А що се отнася до стойността на фиатните валути и каква е тяхната съдба във времето, например не малко анализатори и инвеститори предупреждават, че при по-интензивен срив на фиатните схеми цената на златото, измерена в тях, може да нарасне поне десетократно, а среброто дори още повече.

От технологична и философска гледна точка криптовалутите притежават безспорни предимства пред фиатните, така че, така погледнато, поскъпването им е повече от логично.

А балонът с лалетата, доколкото ми е известно, се е случил не при фиатни валути. Освен това и с оскъдността, сравнявайки лалетата например с Биткойн (и не само), чиято горна граница е строго фиксирана (на 21 млн.), нещата далеч не стоят по един и същ начин. Същото важи и за практическата приложимост на водещи криптовалути Биткойн, Етереум, Даш, Монеро, Рипъл, НЕО, Zcash и др..

Настоящата „парична“ схема е измама

Всяко разсъждение в насока балони ли са криптовалутите (и не само) трябва да тръгва от основното разбиране, че съвременната парична система е огромна измама – фалшификационна схема на банкстерите, получили огромни привилегии от държавните власти.

Какво точно ще стане с криптовалутите, кои от тях ще се класират най-напред в бъдеще… бъдещето (и свободният пазар най-вече) ще покаже.

Криптовалутите все пак идват от доброволния сектор, от свободния пазар, върху тях работят предприемачи, иноватори и инвеститори. Ситуацията с фиатните заклинания (т.е. „парите“ на централните банки) е точно обратната – те произхождат от… държавно гарантирания монопол и облагодетелстват на първо време привилегированите паразити във властта и свързани с властта (т.е. олигарсите), водейки в същото време до продължително обедняване на всички останали, гласували някакво доверие на „паричната“ им единица.

Най-малкото от тази гледна точка аз съм склонен да гласувам доверие на криптовалутите, може и да греша…, времето ще покаже. Но фиатните схеми са със сигурност мъртвородени и бъдеще нямат. По един или друг начин ще се сринат в немного далечно бъдеще.

Публикации от последните дни по темата:

Много добър анализ на Марк Джефтович, обясняващ доста аргументирано защо Биткойн не е нито „фиатна валута“, нито „Понци схема“, нито дори нещо аналогично на „манията по лалетата“ (аналогично на манията по лалетата всъщност е… дотком балонът):

https://medium.com/@markjeftovic/this-time-is-different-part-i-what-bitcoin-isnt-eb9f645239b1

И една също много добра публикация на Чарлс Хю Смит, озаглавена „Асиметрията на балоните: статуквото и Биткойн“, в която обръща внимание на далеч по-разрасналите се и разрушителни при евентуално спукване балони като тези на акции, облигации, дългови инструменти и недвижими имоти:

http://charleshughsmith.blogspot.bg/2017/11/the-asymmetry-of-bubbles-status-quo-and.html

Добрил Русев

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.