Сделката на царчето с бойка борисова – влияние срещу имоти

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е сключил унизителна сделка с бившия си бодигард и настоящ министър-председател Бойко Борисов като е приел да провежда „дипломация на короната“ в полза на правителството срещу уреждане на имотния му въпрос, научи „Гласове“. Част от сделката е включването на Сакскобургготски в правителствената делегация, която заминава днес за Саудитска Арабия. Бившият монарх бил „впрегнат“ да посредничи за среща на Борисов със саудитския крал Алман ибн Абдулазиз ал Сауд.

Oфициалната среща на Борисов с краля е предвидена за сряда. Премиерът ще бъде представен на саудитския монарх от Симеон Сакскобургготски, който се явява нещо като „коронован“ гарант на бившия си бодигард.

Саудитска Арабия е особено важен посредник за износа на българско оръжие към страните от Близкия Изток и в частност за Сирия. По официални данни през 2016 г. изнесеното за Саудитска Арабия оръжие е за близо 239 млн. евро – три пъти повече в сравнение с предходната 2015 г.

Резкият ръст се обяснява с доставката на оръжие за терористичните групировки в Сирия. В интервю за „Труд“ полк. Малик ал Кърди, командир в Свободната сирийска армия, определяна за съюзник на Запада срещу режима на Башар Асад твърди, че Саудитска Арабия, заедно със службите на още 15 държави, снабдяват джихадистите с оръжие, под претекст, че помагат на умерената опозиция. Разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева през 2016 г. показа, че българско оръжие от ВМЗ Сопот е попаднало в ръцете на джихадистите в Сирия през Саудитска Арабия. Формално оръжието било закупено от две американски компании – Chemring и дъщерното й дружество Chemring Ordinance, и Orbital ATK, но чрез триъгълна операция през саудитското кралство се озовало в складове на джихадистите. От българското правителство си измиха ръцете, че не носят отговорност за последващото движение на оръжието.


Кадър от разследването на Диляна Гайтанджиева за трафика на българско оръжие към джихадистите в Сирия.

Така или иначе, случаят осветли схемите, по които българско оръжие се изнася за Сирия.

Неслучайно при посещението на Борисов в саудитското кралство го придружават военният министър Красимир Каракачанов, както и външният Екатерина Захариева, които ще имат специални срещи с колегите си в Рияд.

Друго доверено лице на Борисов – вечният син уреждач Димитър Абаджиев, е предложен от правителството да оглави дипломатическата ни мисия в Рияд, която ще бъде открита по време на посещението.

В момента Абаджиев е посланик в Словения, където бе назначен само преди две години, но сега правителството предлага спешното му предислоциране в Саудитска Арабия, предвид стратегическата важност на доверителните ни отношения с кралството. Преди това бившият седесар и костовист беше генерален консул на България в Шанхай, а от 2010 до 2013 г. беше назначен на синекурната длъжност – представител на България в ръководството на проектната компания за несъстоялия се газопровод „Набуко“ – „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Според дипломатическия правилник Абаджиев би трябвало да се върне в София поне за две години, преди да бъде пратен на нов дипломатически пост зад граница, но явно довереникът на Борисов се ползва със специален статут.

Всичко това свидетелства, че „специалните“ ни отношения със Саудитска Арабия ще продължат и в бъдеще, а протичащите парични потоци между двете страни ще имат нужда от специално покровителство.

Тук идва и деликатната роля на Симеон Сакскобургготски, който трябва да придаде лустро на „търговския пътник“ Борисов и да му хариже монархическите си връзки.

Преди това Сакскобургготски бе включен в състава на т.нар. съвет на европредседателството – орган с неясни функции, в който бяха приобщени хора като Росен Плевнелиев и Херман Ван Ромпой, за да осигуряват рекламното покритие на събитието. Явно и тук ролята на бившия цар ще бъде да впрегне личните си контакти в полза на бившия си бодигард.

Неслучайно напоследък Сакскобургготски активизира присъствието си в медиите, като не престава да сипе, макар и сдържани, комплименти по адрес на Борисов. Стигна се дотам, че в интервю за „Панорама“ бившият премиер определи възхода на своя бодиград като „положителна еволюция“. Думите му може и да са плод на велико чувство за хумор, но предизвикаха смут.

Какво ще получи Величеството в замяна на унизителния слугинаж? Само преди дни в. „Сега“ написа, че държавата е на път да се откаже от претенциите си към имотите на царя, а в министерството на правосъдието е създаден специален щаб, който трябва да разреши казуса с царските имоти. Наличието на такава работна група за доброволно уреждане на имотния спор бе потвърдено от бившия министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“ Миглена Тачева, която понастоящем оглавява Националния институт на правосъдието.

„Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон Сакскобургготски не само по тукашните дела за имотите му, но и за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург“, твърди изданието.

В четирите дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Царска Бистрица“, „Кричим“, Ситняково“ и „Саръгъол“ да бъдат върнати на държавата.

Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро – оценката на земя, сгради и имоти.

Засега не е ясно как точно ще бъде „възнаграден“ бившият монарх за дипломатическите си усилия. Според юристи възможностите са две: или да получи обезщетение от държавата срещу отказ от претенциите си пред Европейски съд, или да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава.

Както и да бъде разрешен казусът, който се точи от 15 години, той рискува да помрачи силно блясъка на царската корона. А политическата оперета „Цар и генерал“ ще получи силно комичен завършек.

Източник:
Гласове

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.