Мургавото става вицепремиер и на домашната ракия

Кабинетът се чуди как да уплътни работното време на вицепремиера Валери Симеонов.

След акциите си срещу шума в заведенията по морето и откриването на тоалетна на граничния пункт „Калотина“, сега на Валери Симеонов се възлага още един важен ресор – устатият вицепремиер взима в свои ръце въпроса и с домашната ракия.

В Министерски съвет днес той обсъжда с представители на Национално сдружение „Българска домашна ракия“ предложенията им за борба срещу незаконните обекти за дестилация и сивия сектор, съобщиха от правителствена информационна служба.

Срещата е по инициатива на националното сдружение. През февруари 2016 г. от сдружението заплашиха правителството с протести заради подготвяните промени в Закона за данъчните акцизи и складове. Те настояваха за отпадане на изискванията, според които производителите на ракия трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра. Протестите доведоха до отмяна на рестрикциите, но преди това да се случи много дестилерии затвориха врати.

От сдружението имат искания за това стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, да получат правото да се регистрират като специализиран малък обект за дестилация. По този начин производителите ще могат да продават легално домашна ракия със собствен етикет. Те се позовават и на европейската директива за варене на ракия, с която се регламентира стопаните на лозя или овощни градини до 25 декара да имат правото да изваряват определени количества.

Междувременно след срещата с представители на националното сдружение „Българска домашна ракия“ вицепремиерът заяви, че на на етикетите на ракията задължително да бъде изписван процента на зърнен етанол, както е изписването на палмовото масло на етикетите на млечните продукти. От думите му стана ясно, че се подготвят подобни законови промени.

Симеонов каза, че законно регистрираните дестилерии са 1500, а незаконните дестилационни канали са някъде между 3000 и 6000. И точно срещу тях не се прилагат репресии, предвидени в законодателството. За това той отправи укорите си към „Агенция Митници“ и Министерство на финансите. Законните 1500 казани си задавали екзистенциален въпрос: защо да плащат данъци като тези, които не са регистрирани – не плащат и заяви, че „беззаконието ражда беззаконие“.

По повод законовата промяна за зърнения етанол, което трябвало да бъде изписан на етикета, той уточни, че не е вреден, но по никакъв начин не съответства на представата за българска ракия. Уточни, че традиционната ракия се произвежда от кайсии, сливи, праскови и други плодове, а не от зърнени култури, но българското законодателство позволява до 60 % зърнен етанол. Имало е друга тенденция, че точно незаконните казанджии купували зърнен етанол, защото той бил много евтин.

Източник:
Епицентър

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.