ЕП настоява ЕК да създаде „общ орган за финансово разузнаване“

Институцията подготвя по-стриктни правила при трансграничния пренос на валути, които обаче няма да обхващат биткойна

Европейската комисия (ЕК) да проучи възможностите за създаване на общ орган за финансово разузнаване в Европейския съюз, настояват депутатите от „комисията по граждански свободи“ към Европейския парламент.

Тяхното искане е свързано с готвени промени на правилата при пренос на валути в и извън ЕС. Първата регулация в тази насока беше приета през 2005 г., напомнят от институцията.

По силата на текстовете на този нормативен акт физическите лица имат задължението да декларират суми над 10 хил. евро при трансграничен пренос. Според европейските депутати обаче регулацията има „дупки“ и неясноти, които дават възможност на престъпници да избегнат ограниченията.

Въпреки големия риск, свързан с преноса на биткойни, новите правила не обхващат криптовалутите, защото депутатите признават, че митническите власти нямат ресурсите да ги контролират.

С предложението за промяна от ЕП искат да бъде дадена точна дефиниция на това какво може да бъде пренесено през границата без декларация. Така в широката дефиниция на „пари в брой“ ще се отчита и стойността на златни бижута, скъпоценни камъни и метали, както и анонимни кредитни карти.

Властите ще могат да задържат пари и скъпоценности и под прага от 10 хил. евро, ако имат съмнения за престъпна дейност, предвиждат още одобрените от парламентарната комисия промени. Страните от ЕС имат данни, че членове на „Ислямска държава“ например пренасят суми под границата, а властите не могат да направят нищо. С тази промяна ще се избегнат тези казуси.

Депутатите искат още от ЕК да работи за сближаване на санкциите при незаконен пренос на парични средства.

Проектът за промени в регулацията трябва да бъде одобрен по време на пленарно заседание на ЕП, а след това ще започнат и преговори със страните членки, допълват още от парламента.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.