Започва бетонирането на Яворовите скали в Поморие

Култовите камъни ще бъдат унищожени заради частни интереси

Граждани започнаха подписка за спасяване на културно-историческото място

Инвестиционно предложение на сайта на Община Поморие разтресе предколедно гражданите на черноморския град. В ход е бетонирането на емблематичните Яворови скали и построяването на хотелски мастодонт на брега на морето. Строежът предвижда многоетажна сграда, бетониране на брега и закриване на неповторимата панорама, вдъхновявала преди повече от 100 г. най-големия български поет Пейо Яворов. Инвестиционното намерение ще осакати непоправимо и целия природен ансамбъл на брега на морето.

Схемата между поморийския кмет на ГЕРБ Иван Алексиев и бизнесмените Аргир Христофоров и Симеон Бойчев – „общински имоти срещу подкрепа на кметските избори”, бе разкрита първо от Биволъ още в началото на 2016 г. Тогава алармирахме, че Алексиев подпечата смъртната присъда на легендарното място в полза на частни бизнес-интереси, а сделката за продажбата на общинския имот на фирма „АРСИ ХРИСТОФОРОВ И БОЙЧЕВ” ООД е грижливо подготвяна през годините от дъщерята на единия от съдружниците и настоящ общински съветник – Катя Христофорова. /виж тук/

Със заповед на кмета Иван Алексиев, парцелът, където се намира ресторант „Перла”, е отреден за „курортен хотел, почивен дом“.

Повече от година след нашето разследване, главните герои в аферата не предприемаха действия за осребряване на новата си придобивка. През 2018 година се навършват 60-години от първите Национални поетични празници „Яворови дни” в Поморие. В „чест” на Яворов, едноименният паметник и лятно кино предстои да бъдат превърнати в строителна площадка. На 21 ноември т.г. Община Поморие съобщи, че в администрацията си е получила уведомление „за инвестиционно предложение с възложител: „АРСИ-ХРИСТОФОРОВ И БОЙЧЕВ” ООД.”

Създаването на самостоятелно УПИ на ресторант „Перла“ без основание е с цел общинският парцел да бъде продаден, както и става. Смущаващо и обезпокоително в този проект е и оформянето на новия парцел – бетонна алея на морския бряг.

Новоовообразуваният парцел под номер 581 ще бетонира емблематичните Яворови скали, за да се създаде подход за построяването на висок хотел. Така завинаги ще се скрие една уникално красива и необичайна за нашето Черно море гледка – залезите към Бургаския залив, на която се любуват всички граждани и гости на Поморие. А над паметника на поета Яворов ще се извисяват гащи и хавлии, опънати на простора на бъдещия многоетажен мастодонт на „АРСИ-ХРИСТОФОРОВ и БОЙЧЕВ” ООД.

Подготвеното престъпление с историята стресна гражданите на Поморие и те се обединиха в Гражданска инициатива „Да спасим Яворовите скали”. От името на инициативата във Facebook бе публикуван апел за събиране на подписи против поредната общинска корупционна схема.

Днес, докато събираха подписи за спасяването на Яворовите скали, над членовете на гражданската инициатива е оказван натиск да се откажат от позицията си и са им отправяни заплахи от мутри. Намеквано им е, че „морето е дълбоко”, а неудобните биват „поръчвани“ и наказвани.

Съдружниците Аргир Христофор и Симеон Бойчев /по прякор „Черепите“/ са собственици и на винарска изба „БОЙАР”, която се намира на южния вход на Поморие към Бургас.

Освен близостта си с кмета на Поморие, „Черепите“ демонстрират и властови чадър. През лятото обектът им бе подложен на спонтанна митническа и данъчна проверка. Митническите служители задържаха и иззеха огромно количество нелегален алкохол, а на данъчния инспектор не бе издадена касова бележка при покупка на спиртна напитка, защото „много хора чакали”. Магазинът бе запечатан, но само след 24 часа отново отвори врати, с определение на съда.

Стоян Тончев

Източник (с повече информация и снимков материал):
Биволъ

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.