Според БНБ парите на Мартин Петров „трябва да бъдат възстановени“

БНБ е приключила проверката по казуса с източените 3,8 млн. от сметките на футболната звезда Мартин Петров и е изпратила конкретни предписания към „Уникредит“.

Това заяви в интервю за bTV управителят на Централната банка Димитър Радев.

По думите му, проверката е приключила вчера, но конкретните предписания не могат да бъдат обявени на този етап, тъй като Мартин Петров вече заведе искова молба в Софийския градски съд срещу „Уникредит Булбанк“, за да му върнат източените 3,8 млн. лв. Искът бе подаден на 28 ноември.

„Още повече тук става въпрос за надзорни мерки и търговски отношения между банка и неин клиент, които са обект на банкова тайна. Това, което можем да кажем е, че става въпрос за изолиран случай, който не представлява риск за други клиенти на банката“, допълни Радев.

Управителят на БНБ допълни, че след като и двете страни в казуса не правят официални изявления, Централната банка не може да бъде техен говорител. Димитър Радев обясни какъв е принципът, по който се действа в такива случаи.

„Принципът е, че при най-малки съмнения, че няма авторизация на плащанията – парите трябва да бъдат възстановени“, каза той.

На 17 ноември 38-годишният Мартин Петров сезира Софийската градска прокуратура за източени без негово знание 3,8 милиона лева от сметките му в „Уникредит Булбанк“. В жалбата той твърди, че в периода 2007 – 2017 година без негово знание, съгласие и подпис са извършени над 450 платежни операции по 13 негови сметки.

В сигнала до прокуратурата са посочени няколко имена, сред които това на личния банкер на Петров – Ирина Ч.А. и нейния съпруг. Оказва се обаче, че трудовият договор на назначения му от трезора личен банкер Ирина Ч.А. е прекратен още преди 10 месеца.

Мартин Петров заявява категорично, че тя никога не е разполагала с необходимото пълномощно, подписано по надлежния ред от нейния клиент за извършване на въпросните финансови операции. Повечето от тях са осъществени, докато футболният ас е бил извън България, ангажиран с тренировъчен процес и мачове на отборите, за които е играл.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.