Според шефа на БНБ влизането в еврозоната ще е добре за икономиката, а биткойните не са никакви пари.

Левът, банките и валутният борд са стабилни. Ще останем в борда, докато България влезе в Еврозоната.

Това заяви пред bTV Управителят на БНБ Димитър Радев. Той добави, че хората не трябва да се притесняват за спестяванията си, които държат на влог.

Според него банковият сектор е в много добра кондиция, кредитната активност се увеличава.

„Ще запазим курса на лева до влизането ни в еврозоната“, заяви Димитър Радев, като уточни, че в България еврото може да бъде прието не по-рано от две години след предприемането на първата стъпка в тази посока, а такава все още не е направена, каза шефът на БНБ. .

Според него влизането на страната в еврозоната ще има положително влияние на икономиката. Технически България била напълно готова, но за Радев първо националната валута трябва да се присъедини към този механизъм, а след това и самата държава.

Управителят на БНБ коментира и набиращите все по-голяма популярност биткойни. По думите му това не е валута, а един спекулативен актив. Той уточни, че биткойните не трябва да се бъркат с дигиталните валути.

„Това не са никакви пари, а стоки, които са обект на спекулация“, каза още Радев.

Радев заяви още, че Стоян Мавродиев е отговарял на всички критерии за шеф на държавната Българска банка за развитие (ББР).

Шефът на БНБ уточни, че правителството е основен акционер в банката и като такъв има право да задава цели на финансовата институция и да назначава управителите ѝ.
По думите на Радев Банката за развитие трябва да подпомага важни за държавата проекти. Тя нямала специален статут и ако някоя от банковите регулации бъде нарушена, то тогава веднага ще ѝ бъде направена проверка.

Източник: дир.бг

Свързано с темата:
Влизането в еврозоната е възможно най-голямата грешка

Защо еврозоната е мъртвороден и обречен проект

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.