България снабдява с оръжия ИД, САЩ продължават да помагат на ислямските терористи

Оръжия, осигурени от САЩ и Саудитска Арабия за сирийската опозиция често се озовават в ръцете на терористичната групировка „Ислямска държава“.

Това предаде Ройтерс, позовавайки се на организацията за контрол на оръжията Си Ей Ар (CAR).

Повечето оръжия на ИД са плячкосани от иракската или сирийската армия, но някои първоначално са били предназначени от други страни, най-вече САЩ и Саудитска Арабия, за опозиционните групи, сражаващи се с президента Башар Асад.

Организацията е документирала поне 12 случая на оръжия, купени от САЩ, които се оказват в ръцете на джихадистите – превзети на бойното поле или придобити чрез променливите алианси в сирийската опозиция. Много от тези единици след това се оказват в Ирак. В един от случаите бойците на ИД в Ирак само за два месеца са сложили ръка на насочвана противотанкова ракета, която САЩ са купили от европейска страна и са предали на сирийска опозиционна група.

Всички тези оръжия са произведени от европейски държави и в повечето случаи САЩ са нарушили договорни клаузи, забраняващи трансфери, предавайки ги на въоръжени групи в Сирия, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Си Ей Ар е проследила множество единици, използвани от ИД до износа им от България за Саудитска Арабия, което също попада в обхвата на клаузи, забраняващи трансферите, които би трябвало да попречат на доставките им за воюващите в Сирия страни.

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни, като само износът на Китай и Русия е над 50 процента, посочва организацията.

Москва: САЩ подготвят бойци за борба със сирийската армия


Русия заяви, че инструктори от САЩ подготвят ново въоръжено формирование за борба със сирийската армия.

Американски инструктори подготвят в тренировъчен център в лагер за бежанци в Сирия ново въоръжено формирование, наречено „Нова сирийска армия“, което след курс на подготовка се планира да бъде изпратено в южната част на страната, за да се бие срещу правителствените сили, твърди руският Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия, цитиран от ТАСС и БТА.

„Въпреки заявлението на американската страна за безусловно ангажиране с унищожаването на терористичната групировка „Ислямска държава“, международната коалиция продължава да взаимодейства с остатъци от терористите в Сирия . . .

Под ръководството на американски инструктори от силите за специални операции, от разпокъсани групи бойци в тренировъчен център в лагер за бежанци се създава ново въоръжено формирование, наречено „Нова сирийска армия“, съобщава руската организация.

По думите на връщащи се по домовете си бежанци американските инструктори са обявили, че след завършване на курса за подготовка създаденото формирование ще бъде прехвърлено в Южна Сирия за борба със сирийските правителствени войски, се казва в изявление на центъра.

По информация на хора, връщащи се в освободените от „Ислямска държава“, този лагер от половин година се използва от международната коалиция като база за подготовка на бойци, стичащи се там от различни райони на Сирия.

По думите на напуснали лагера бежанци повечето от бойците преди това са били част от разгромените от сирийските правителствени войски терористични групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан нусра“.

Сега в района на бежанския лагер имало около 750 бойци, пристигнали от Ракка, Дейр аз Зур, Букамал и източните територии на Ефрат, а основното ядро на групата се състои от над 400 терористи от „Ислямска държава“, които с подкрепата на САЩ безпрепятствено са напуснали Ракка с автоколона през октомври тази година“, допълва центърът.

Според него въпросният бежански лагер се намира на 20 км североизточно от град Джиср аш Шадади в провинция Хасака.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.