„Лихвите на централните банки изкривиха икономическия цикъл“

Главният инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг прогнозира, че икономическият растеж ще е само две-три години

Централните банки ще променят календара си за повишаването на лихвите през 2018 година, прогнозира главният инвестиционен консултант Цветослав Цачев пред Bloomberg TV Bulgaria в коментар за предизвикателствата пред финансовия свят през 2018 година.

Според него лихвените политики на централните банки са променили икономическия цикъл – със своите плюсове и минуси.

Преди години нормалните нива на лихвите от 4-5% днес са непостижими за много фирми. 3% ще бъде реална спирачка за развитието на бизнеса, каза още той.

Според него централните банкери ще променят плановете си за поне три пъти увеличение на лихвените проценти, когато видят забавянето на икономическия растеж заради увеличаването на лихвите само с 0,5%.

Цачев направи коментар и за движението на фондовите пазари. В момента икономиката на САЩ и на Европа се развива добре и това е, което бута пазара нагоре. Има подобряване на финансовите резултати, а това е и един много стабилен фундамент за цените на акциите, обясни той.

При това положение всеки инвеститор оставя на заден план оценката на акциите, защото се знае, че този растеж рано или късно ще се ретранслира и върху подобряване на акциите на компаниите. Той е на мнение, че икономическият цикъл е в такава фаза, че може би няма пет години за добър растеж, а само две-три години.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.