Минималната работна заплата пречи на някои общински болници

Става ясно от следната публикация на сайта Актуално:

„Някои от колегите в общинските болници, които бяха „нарочени“ за фалит, са силно притеснени. Например от болниците в Гоце Делчев и в Тутракан възразиха и се притесняват да няма напускане на персонал. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България.

Тотев поясни, че заради вдигането на минималната работна заплата, при 10 общински болници разходите за заплати са по-високи от това, което имат като бюджет. Нямам право да кажа кои са имената на въпросните болници, но не са тези, които вече се цитират по медиите, добави лекарят. Той уточни, че може да има и още болници, но водената от него асоциация има данни за 10. Тотев каза пред bTV и, че това не означава, че сдружението е против вдигането на минималната работна заплата.

Неделчо Тотев даде пример с Поморие и как там общината ще тегли голям кредит, за да спасява общинската болница. Не мисля, че това трябва да се случва, уточни той. И добави, че в много от населените места в България има настроения за протести в защита на общински болници – още през януари догодина, по време на европредседателството ни.

Терминът „преструктуриране“ на български означава „затваряне“, заяви още Тотев и напомни, че имало опити в миналото болници да се специализират в долекуване, но неуспешни. Когато говорим за качество, трябва да има характеристики какво значи това, уточни той.

Общински болници не трябва да има на всяка цена, но техните услуги се търсят и си имат обороти така, както преди 10 години. Тези лечебни заведения се търсят от определени пациенти, а и по Конституция държавата има неотменим ангажимент за здравеопазването, каза Тотев. И заяви, че не му е известно от членовете на сдружението, което ръководи, да има „паразитни“ лечебни заведения, по термина на прокуратурата – симбиоза между държавно/общинско заведение и частно, което е изцяло в полза на частното.

За финал Тотев каза, че му е трудно да коментира предложението на БСП за мораториум за лицензиране на нови частни болници.“

Поне 10 болници са заплашени от фалит според друга публикация на сайта днес.бг.

Коментар:

Освен че е несправедливо бюрократично централно-планово вмешателство в правото ни на свободно договаряне, повишаването на минималната работна заплата носи след себе си следните икономически ефекти: затруднено финансиране на разходите за труд и оттам натиск към увеличаване на безработицата – особено на най-ниско квалифицираните и започващи своя трудов стаж служители; повишаване на цените също в следствие на увеличените разходи за работни заплати и осигуровки; и в края на краищата някои по-малки бизнеси могат да прекратят съществуването си.

Макар че звучи популистски примамливо за по-наивния електорат, което се използва добре от политиците, изкуственото повишаване на минималната работна заплата е не само несправедлива и насилствена намеса на пазара на труда, но и икономически вредно.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.