„САЩ обучават бивши бойци на „Ислямска държава“ в Сирия“

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили обвини Съединените щати, че обучават бивши бойци на групировката „Ислямска държава“ в Сирия и че опитват да дестабилизират страната, предаде БТА като се позова на „Ройтерс“. Твърденията на генерал Валерий Герасимов, направени в интервю за в. „Комсомолская правда“, се отнасят за американска военна база при граничния пункт между Сирия и Ирак „Танф“.

Русия казва, че американската база е незаконна и че околностите й са се превърнали в „черна дупка“, където екстремисти действат невъзпрепятствано.

„Ислямска държава“ загуби тази година по-голямата част от територията, която контролираше в Сирия и Ирак. Руският външен министър Сергей Лавров каза днес на среща с лидера на опозиционното движение „Сирия утре“ Ахмед ал Джарба, че основната част от борбата срещу групировката е приключила, предаде думите му ТАСС.

Съединените щати казват, че „Танф“ е временна база, използвана за обучаване на партньорски въоръжени формирования за борба срещу „Ислямска държава“. Според Герасимов обаче САЩ обучават бивши бойци на групировката, които сега се наричат „Нова сирийска армия“ и с други имена.

Той допълни, че голям брой екстремисти и бивши бойци на „Ислямска държава“ са обучавани в североизточния град Шадади, където по думите му също има американска база.

Източник: Гласове

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.