Съдът в Молдова отстрани президента Додон заради отказа му да приеме за министри извършители на банкови престъпления

Конституционният съд на Молдова временно прекрати пълномощията на президента на страната Игор Додон.

Решението е взето по повод внесено питане от група депутати от управляващата страната коалиция, съобщи Интерфакс.

Като мотив се сочи повторният отказ на президента да назначи посочените от парламента премиер, пет министри и двама вицепремиери.

Съдът смята, че Додон съзнателно не е приел предложените кандидатури, въпреки че по закон може само един път да откаже назначенията, а след това е длъжен да ги направи.

Функциите на президент ще изпълнява именно председателят на парламента Андриан Канду. Очаква се той да подпише указите за назначаването на министрите на 5 януари.

„По-добре да бъда отстранен от власт, отколкото да назначавам за министри хора със съмнителна репутация. Беше голяма грешка на Демократическата партия да предлага за правителството чиновници, които в миналото са преки участници в банкови машинации, свързани с изтичането от банковата система на милиарди евро. Как можеш да назначиш за вицепремиер Юрие Лянке, който по-рано е оглавявал кабинета и е подписал свързани с този корупционен скандал незаконни нареждания?“, написа на 28 декември в Туитър Додон. Тогава той за втори път отказа да назначи новите министри.

Източник: дир.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.