Господарите на старата финансова система лобират за конфискации без съд и присъда

Тези, които искат да повишат печалбите си от таксите за парични преводи лобират за закони, които дават възможност на властите да конфискуват пари, злато и предплатени дебитни карти без съд и присъда (не става ясно дали тази конфискация ще се прави само при опит за преминаване на границите или и в други случаи).

В новия закон като „кеш“ се дефинират не само парите в брой, но и златото и предплатените дебитни карти.

В момента в България конфискуването без съд и присъда се прави за „големи“ суми (от порядъка на един панелен апартамент). В този законопроект става дума за конфискация на малки суми без съд и присъда – без долна граница:

„enable the authorities to impound cash below the €10,000 threshold temporarily, if criminal activity is suspected“

Оправдават този закон с това, че терористите и други престъпници биха могли да преминават границата с пари и ценности на стойност под 10 000 евро (които не подлежат на деклариране).

Проблемът в подобни разсъждения е, че тероризмът основно се финансира от правителства на държави, които имат ресурса просто да ползват по-удобните за целта банкови преводи или ако все пак ползват злато и пари в брой – нямат основания да се притесняват, че някой ще ги провери, защото няма логика държавата да проверява себе си. Практиката е парите да се пренасят в чували с военни самолети, ако се налага (не може да се ползват банкови преводи).

В действителност целта на този закон е да изплаши хората, които ползват пари в брой и злато, като така ги принуди да преминат на банкови и картови преводи (и така господарите на старата финансова система да увеличат печалбите си).

Валентин Стойков

Източник:
https://lobstop.blogspot.in/2017/12/blog-post.html

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.