Джейми Дaймън: „Съжалявам, че нарекох Биткойна измама“

Директорът на JPMorgan Chase уточни, че въпросът винаги е бил за това как ще реагират правителствата и дали ще забранят криптовалутата

Председателят и главен изпълнителен директор на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co. Джейми Дaймън смекчава значително позицията си по отношение на Биткойна.

В свое интервю за Fox Business във вторник сутринта (американско време, б. ред.) Дaймън заяви: „Съжалявам, че направих коментара за цифровата валута. Блокчейнът е реален.“

Изказванията му от вторник бяха кратки – в анкета от типа „въпроси и отговори“ за Биткойна, продължили по-малко от две минути – но въпреки това той успя бързо да очертае сегашното си виждане за света на криптовалутите.

„Блокчейнът е реален“, каза той, имайки предвид отворената технология, която стои в основата на търговията с биткойни и други цифрови валути.

През септември Дaймън заяви по време на конференция, че „Биткойнът е измама“ и ще изгони всеки дилър в компанията му, който го купува или продава.

Коментарът му го превърна в лицето на скептиците, чиито редици включват известни инвеститори като Уорън Бъфет и Хауърд Маркс. Когато направи тези коментари, Биткойнът се търгуваше на нива от около 4 200 долара за брой. Оттогава обаче цената скочи рязко – в момента валутата се търгува на нива над 14 000 долара.

Коментарът му за „измамния биткойн“ не е първият или последният път, в който той критикува биткойна. Така например през ноември 2015 г. той заяви, че нито едно правителство няма да подкрепи тази валута, а през януари 2016 г., че Биткойнът няма да отиде „никъде“. След изявлението за измамата той заяви по време на конферентен разговор с анализатори след обявяването на тримесечния доклад на банката, че няма да говори за Биткойна, но един ден по-късно заяви: „Ако сте достатъчно глупави, за да го купите, ще си платите цената един ден.“

Сега Дaймън смекчава основната си критика. Той каза пред Fox, че мнението му за Биткойна винаги е било по-скоро за това как ще реагират правителствата, а именно дали ще предприемат стъпки да го забранят или да обезкуражат търговията, ако стане твърде голяма и заплашва фиатните валути.

В интервюто Даймън добавя че „може да имате криптодолари и йени и подобни неща“, позовавайки се на идеята, че централните банки и правителствата ще създадат свои собствени биткойноподобни валути, които ще заемат някои от технологичните му предимства. Относно първоначалните монетни предлагания (ICO), които много фирми, свързани с виртуална валута, използват за набиране на милиони долари с минимално разкриване на финансови данни, Даймън казва, че „всеки случай трябва да се разглежда поединично“.

А що се отнася до самия Биткойн, той заключава, че „не съм заинтересован от темата въобще“.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.