Глобалният дълг стигна рекордните 233 трлн. долара

Съотношението на дълга спрямо БВП обаче е намаляло за четвърто поредно тримесечие

Глобалният дълг е нараснал до рекордните 233 трлн. долара през третото тримесечие на 2017 г., което е с над 16 трлн. долара повече от края на 2016 г., сочи анализ на Institute of International Finance. Частният дълг на нефинансовия сектор е ударил рекордно високи нива в Канада, Франция, Хонконг, Южна Корея, Швейцария и Турция, предава Bloomberg.

В същото време обаче съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) е намаляло за четвърто поредно тримесечие, тъй като икономическият растеж се е ускорил. Съотношението сега е около 318%, което е с 3 процентни пункта под нивата от третото тримесечие на 2016 г., посочва IIF.

“Комбинация от фактори, включително синхронизиран глобален растеж над потенциала, ускоряваща се инфлация (в Китай, Турция) и усилия за предотвратяване на дестабилизиращо натрупване на дълг (в Китай, Канада), са допринесли за спада“, пишат анализаторите на IIF в своя коментар.

Въпреки това натрупаният дълг може да подейства като спирачка за централните банки, които се опитват да повишат лихвените проценти, предвид опасенията около капацитета за обслужване на дълга от силно задлъжнели компании и правителството, пишат още анализаторите на IIF.

Китай, на който се дължи лъвският пай от новия дълг на развиващите се пазари, бележи забавяне на темпа на натрупване на дълговете, предава Ройтерс. Задълженията са нараснали с 2 пр.п. миналата година до 294% от БВП спрямо средно годишно увеличение от 17 пр.п. за периода 2012-16 г.

IIF предупреждава обаче за „сериозни изкупувания от развиващите се пазари“, отбелязвайки, че матуритетът по облигации и синдикирани заеми за над 1,5 трлн. долара ще изтече в края на 2018 г. Китай, Русия, Южна Корея и Бразилия ще трябва да изпълнят тежък график за погасяване на дългове в долари тази година, добавят от института.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.