Доверието на американците във Фед остава слабо през 2017 г.

Според проучване американците се доверяват по-малко и на банките, брокерите и застрахователните компании

Доверието на американците в националната централна банка остава слабо десетилетие след най-тежката финансова криза в страната след Голямата депресия, съобщава Bloomberg.

Според 38% от участниците в проучване, проведено през ноември и декември 2017 г., те се чувстват по-малко сигурни във Федералния резерв в сравнение с преди пет години. Това става ясно от доклад на Университета в Мичиган, цитиран от агенцията.

В настоящото проучване 12% от участниците са отбелязали, че през 2017 г. са имали повече сигурност във Фед, отколкото преди пет години. За 47% доверието в институцията е останало непроменено.

С настъпването на финансовата криза през 2007-2008 г. Федералният резерв понесе критики за това, че е допуснал през предходните години надуването на балона с недвижими имоти в САЩ.

Когато новият председател на Фед Джером Пауъл поеме поста през февруари от предшественичката си Джанет Йелън, „той ще се изправи пред предизвикателството да поддържа доверието във Фед, докато продължава да увеличава лихвените проценти“, посочва в изявление ръководителят на проучването Ричард Къртин.

От изследването става ясно още, че американците имат все по-малко доверие на банките, брокерите и застрахователните компании. В същото време настроението спрямо кредитните съюзи е положително.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.