За Катрин Деньов и още 100 французойки #MeToo е „лов на вещици“, мъжете трябва да имат свободата да ухажват

Мъжете трябва да имат свободата да ухажват жените, заяви актрисата в писмо до Льо Монд, подписано от 100 известни френски актриси, писателки, журналистки и др.

Позицията им е: „да защитим правото на нежеланите предложения, незаменими за сексуалната свобода“

„Тази бърза справедливост вече има своите жертви, мъже са санкционирани в работата си, принудени да подават оставки и т.н., докато единственият им грях е, че са докоснали коляно, опитали са се да си откраднат целувка, да говорят за „интимни“ неща по време на служебна вечеря или са изпратили сексуални послания на жена, чието привличане не е реципрочно“, пише в писмото.

100 известни френски актриси, писателки, журналистки и др. – сред които звездата на киното Катрин Деньов – публикуваха декларация в Le Monde, в която защитават „свободата на мъжете да флиртуват“ и се обявяват против „пуританизма в името на т.нар. общо благо, който придобива прилики с времето на лова на вещици“.

В отвореното писмо в „Льо Монд“ се твърди, че кампаниите са довели до „денонсиране и обвинения срещу хора, които – без да им се даде възможност да реагират или да се защитят – са поставени на абсолютно същото ниво като сексуалните престъпници“.

„Изнасилването е престъпление. Но настойчивият или непохватен флирт не е провинение, галантността не е мачистка агресия. Свободата да ухажваш е незаменима за сексуалната свобода“, пишат авторките на статията.

Сред тях, освен 74-годишната Катрин Деньов, се виждат още имената на писателката Катрин Миле (автор на „Сексуалният живот на Катрин М.“), журналистката Елизабет Леви, актрисата Ингрид Кавен.

„Днес сме достатъчно информирани, за да признаем, че сексуалното влечение е по своята природа нападателно и диво, но освен това сме и достатъчно прозорливи, за да не объркваме неуместния флирт със сексуалното насилие“, посочват те.

Те подлагат на критика „пуританизма“, който по думите им започва да се разпространява масово след първите обвинения за сексуално насилие и тормоз срещу американския продуцент.

„Аферата Уайнстийн породи легитимно фокусиране на вниманието върху сексуалните нападения над жените, особено когато те се случват на работното място или определени мъже злоупотребяват с властта си. Това внимание беше необходимо“, подчертават създателите на подписката.

„Но тази свобода на словото сега се преобръща в своята противоположност. Принуждават ни да говорим това, което „трябва“, да премълчаваме онова, което ни ядосва. А онези жени, които отказват да се съобразят с подобни нареждания, биват разглеждани като предателки, като съучастнички.

Но именно това стои в основата на пуританизма – под предлога за общото благо да се използват аргументите в защитата на жените и еманципацията, за да им се наложи статут на вечни жертви, на бедни създания, подчинени от демони-женомрази – както в доброто старо време на лова на вещици“.

В декларацията, публикувана в Le Monde, 100-те френски знаменитости се разграничават от движението #MeToo, което според тях е виновно за „появата в пресата и социалните мрежи на кампания за публични обвинения срещу личности, без да им се даде възможността за отговор или за защита“.

„Вместо да помага на жените, тази мания за изпращане на (мъжките шовинистки) „свине“ на заколение, всъщност помага на враговете на сексуалната свобода – религиозните екстремисти и най-неприятния вид реакционери. Като жени, не се припознаваме в този феминизъм, който отвъд осъждането на злоупотребата с власт всъщност преминава към омраза срещу мъжете и сексуалността“, се посочва в писмото.

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.