Ситуацията за журналистите в България е ужасна. Страната се е сринала на 109 място по свобода на словото

Много е разочароващо, но България е с най-лошото класиране в ЕС по свобода на словото.

Какъв парадокс.

Преди 10 години страната ви е била на 35 място. Ситуацията за журналистите в България е просто ужасна в момента.

Това каза Паулин Мебел от „Репортери без граници“ по БТВ . Организацията нарежда България на 109 място по свобода на словото.

Проблемът тук е уникален по своята същност. Тук има проблем на концентрацията на медийна власт в ръцете на един човек. 90 на сто от разпространението на вестниците зависи от едни човек . Тези медии не се използват за журналистически цели, а за пропаганда. Последствията са за цялото общество. Има усещане, че всичко може да се случи на един журналист. Той може насилствено да бъде премахнат от работа, без да го заслужава.

Методологията на класирането е много специфична . Изпращаме анкетни въпроси към различни журналисти. Те се сменят. Някои хора не отговарят на въпросите. Това са винаги местни журналисти, които усещат на гърба си ситуацията. Ние сме загрижени за Полша и Унгария-там положението е също зле, но са по-добре от България. Въпреки наличието на държавни медии, продължава да се наслагва усещането , че не може да се осигури достоверна информация в страната. И че е много трудно да си разследващ журналист.

Източник: Фрог нюз

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.