Представител на китайската централна банка предлага свирепи болшевишки мерки срещу криптовалутите

Забрана на централизираната търговия с криптовалути – както за бизнеса, така и за физическите лица, се обсъжда в Китай. За подобен ход е настоял високопоставен представител на китайската централна банка, предава Reuters, като се позовава на бележка от проведена среща между регулаторите в страната.

В резултат на новината криптопазарът потъна в червено. Всички най-популярни виртуални валути загубиха от цената си, като общата пазарна капитализация на пазара намаля с над 100 млрд. долара само за ден, достигайки равнище от 588 млрд. долара към момента на подготвяне на материала, сочат данните на CoinMarketCap.

В бележката, с която Reuters са запознати, се очертани основните точки от дискусия, проведена през миналата седмица между интернет регулаторите в страната и други представители на властта.

По време на срещата зам.-управителят на Китайската народна банка Пан Гонгшенг е посочил, че правителството трябва да продължи да подлага под натиск търговията с виртуални валути, както и да изгради превенция против увеличаващия се риск на този пазар.

Националните и местни власти трябва да наложат забрана на платформите, които осигуряват централизирана търговия на виртуални валути, казва Пан.

Това ще засегне физическите лица и институциите, които осигуряват пазарни услуги, свързани с гаранции или сетълмент за централизирана търговия на криптовалути, каквито например са онлайн портфейлите за съхранение на биткойн.

През миналата година Китай забрани първичното предлагане на дигитални активи (ICO) и ограничи копаенето/добиването на биткойн. Въпреки тези забрани, активностите около криптовалутите продължават по алтернативни канали в страната.

Обсъжда се и блокиране на местни и чуждестранни сайтове, както и мобилните приложения, които предоставят услуги, свързани с децентрализирана търговия на виртуални валути. Платформите, които осигуряват платежни услуги с криптовалути, трябва да бъдат санкционирани, посочва Пан.

Банкерът призовава местните власти да започнат разследване на услугите, които позволяват прехвърляне на средства извън границите на страната.

В резултат на новината от Китай, биткойнът загуби над 10% от цената си през последните 24 часа, падайки до ниво от 12 355 долара. Етер на Етериум поевтиня с 16% за ден, до цена от 1 122 долара.

XRP на Ripple се сви с 25%, до ниво от 1.38 долара. Биткойн Кеш поевтиня с 20%, до 2 013 долара. Като цяло почти всички публично търгувани виртуални валути поевтиняха рязко през последните 24 часа.

Подобна новина се появи още вчера, когато Bloomberg посочиха, че китайските власти планират да ограничат достъпа до чуждестранни платформи, предлагащи централизирана търговия с криптовалути.

Източник: profit.bg

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.