Все повече европейски централни банки обменят част от доларовите си резерви в юани

Белгия вече е закупила китайска валута на стойност 200 млн. евро

Още централни банки в Европа разкриха във вторник плановете си да включат юана като част от валутните си резерви в чуждестранна валута, като подчертават, че китайската валута вече е част от елита на основните резервни валути в света, съобщи Ройтерс.

Централната банка на Испания заяви, че обмисля да направи инвестиции в юани, докато от централната банка на Белгия съобщиха, че вече са купили юани на стойност 200 млн. евро. Оказа се, че и Словакия е закупила китайска валута, но без да разкрива за каква сума.

Трансферите стават факт, след като през миналата година Европейската централна банка превалутира долари на стойност 500 млн. евро в юани, сигнализирайки за доверието в китайската валута и насърчавайки с действията си и другите да направят подобна стъпка.

Ролята на юана започна да нараства, след като Международният валутен фонд го включи в кошница от валути през октомври 2016 г. Така китайските пари влязоха в отбора на другите елитни валути – еврото, долара, японската йена и британския паунд.

Докато Швейцарската и Английската централна банка вече управляват активи в юани, то в понеделник и Германската централна банка заяви желанието си да включи китайския юан към собствените си резерви. Но не всички регулатори в Европа са убедени в тази посока на развитие на пазара. Например централните банки на Швеция и на Словения обясниха, че не притежават юани и не планират подобни инвестиции към момента.

След като МВФ включи юана в кошница от валути, централните банки бързо се ориентираха в ситуацията и към края на септември 2017 г. 107 млрд. долара от валутните им резерви вече са обърнати в юани. Това е ръст от 19% спрямо същия период на 2016 г.

Източник: инвестор.бг

Споделете:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.